^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Monday, April 27, 2015

short gateway gambang safari park-teluk chempedak-kuala gandah-deerland (part 3)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:59 AM 0 pandangan dari kamu
Bismillahiraahmanirrahim

last day iaitu hari ketiganya kami bertolak balik ke kl, dah bercuti sakan ni ingat sesenang je nk balik kl? no..no..no.. ekekekeke.. seterusnya ke kuala gandah. nak ke sana ambil exit lanchang then amik simpang ke kanan..ada signboardnya. ikuuuut aje. memula macam rasa "lamanyaaaa..bila nak sampai ni" sebab mmg agak dalam tempat dia n banyak lubang so hati2 ye.jgn nk memandu lelaju sangat plus jalan pun kecil n berlekoh2 sket. setelah lebih kurang 20 minit dari exit lanchang, sampai lah kami di National Elephant Conservation Centre.

masuk free aje ye. tapi kena daftar dulu tepek sticker ni kat tempat yang boleh dilihat macam belakang baju ubaydah ni haa ;p

ada show2 n time2 dy..show gajah, naik gajah, mandi dengan gajah tapi memang gajah je la semata2 di ctu. ada jugak papan tanda mcm info mengenai gajah2 jenis2 dan juga tumbuhan2..info je. boleh beli makanan utk gajah juga. here is all about ELEPHANT je ye... dalam kami berenam yang berani bagi gajah makan adalah ubaydah, abah ubaydah dan macik zizah a.k.a mak mertua kak hani. ni gambar serba sedikit yang ade ;p


 
dalam 10 minit duk cni, kami ke deerland pulak. ni tiket utk dewasa rm6 n rm4 utk kanak2. kat cni, elok la disediakan ubat yamuk. tp time ni kami pakai yang jenis patch tu. tampal kat badan alhamdulillah yamuk sekor pun tak hinggap. beli kat guardian sekotak 10pcs rm tak ingat. sebabnya nk beli yang jenis gelang takde. yang ada jenis sembur, losyen n patch. dan org guardian tu suggest yg patch dah alang2 sy tanya utk bdk2 sesuai yang mana. kalo losyen ke sembur ke kang dibuatnya tenyeh mata ke tangan masuk mulut ke tak berapa sesuai. so, beli yg lekat..jgnkan budak, dewasa pun leh pakai. okeh.. sharing psl deerland, lebih kurang x sampai 5 min drive dari kuala gandah da sampai, kalau dr tmpt gajah tu menghala balik kl, dy ada satu simpang n signboard mmg ada utk ke deerland. 

kat cni of course la tarikan utama tu rusa. selain rusa ada jugak burung unta, ayam yg berbagai2 jenis, ular yang dilepaskan begitu saje tapi jinak sampai terkejut kami tgk ular tu. ada juga hedgedog? (btul ke eja? mls nk semak kat google) , ada merak, monyet, mcm mini zoo gitu ada haiwan yang dikurung dan ada yang dilepaskan begitu saje. yang excited n berani bagi makan kat rusa 3 org dan mereka org yg sama yg berani bagi makan kat gajah td..tp ubaydahlah paling excited. suka nau dpt tgk binatang pegang yg mana leh dipegang..ni la gmbr serba sikit.. 2 je yg amik..sbb kami agak mcm terlampau berhati2 bila dah ular duk lepas gtu je..tapi tak bahaya tp takut tetap takuuttt


ni je la dpt share..3 hari full of activities. plan last minit. pelepas tension..actually, next week last week collect data..the following week tu iv org berturut2 5 hari..n start next week sampai iv n the other next 2 3 weeks mungkin akan jd super duper bz tensi. tgk la kot rasa nk jalan2 lagi ke..dokek2 ajo la..jauh2 den x mampu n kang g jauh2 terlupa langsung kojo den nk kono siapkan..target sampai ke 1st examiner 30 mei..doakan ye! 

wassalam~ daaaa

Monday, April 13, 2015

short gateway gambang safari park-teluk chempedak-kuala gandah-deerland (part 2)

^_^ lina mursyidah hamzah at 8:20 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

Keesokan harinya lepas bfast kat hotel yg makanannya sedap, kami pergi bersiar2 dulu ke pantai teluk chempedak. banyak sangat2 perubahan kat sini since last g pun masa kecik darjah2..tak ingat darjah berapa. ada fast food macam2 kfc, mcd, starbucks and chat time, makna kata sy buat kesimpulan tempat ni mmg ramai sungguh orang datang sampai depa berani wat cawangan kat pantai ni. gerai2 pun banyak dan pantai agak terjaga, bersihhhh!! nak masuk cni parking bayo 2 hinggit ye ^_^




duk ctu lebey kurang 20 minit, kami gerak ke gambang safari park. sampai sana dalam 11 lebey jugak la. dah kata nk biar berbaloi dtg, kami bli tiket yang smpai malam punya rm38 per person. ubaydah free je sbb tinggi dy tak sampai 90cm.

masuk2 je terus kami tgk animal show dalam 20 minit gitu.. ada persembahan haiwan2 yg dilatih mcm beruang, beruang kucing, ular, dan lain2.. lepas habis persembahan, kami amik tram bayar singgit sorg utk ke tmpt binatang yg berbahaya mcm harimau, singa. masuk sini kena dgn tram even pintu pun gate letrik. punya la ketat kawalan, masa masuk tu terbayang la jugak kalo tram mati mcm mana la kami..huhu..tp mcm biala la, kebanyakan binatang tdo tp mmg tgk dr jarak dekat sungguh la..
pas habis ke wild savanah ke ape nama dia tapi tmpt binatang2 liar la..kami tgk pulak burung2 n n benda2 yg memang ada kat zoo..tempat ni sgt luas n besar, sakit kaki2..luas lagi cni berbanding uss..eh??? tp mmg serius sakit kaki jalan..tp berbaloi la kan..makan tgh hari pun ctu..solat ctu n byk lg tmpt x siap n binatang yg belum smpai pun ada jugak.. ubaydah seronok la tgk binatang2 sbb dia mmg suka tgk pun..kanak2, biasa la kan..

petang tu ada lagi persembahan burung2..memang best n syok la. tp kesian tgk helang mcm not-well-trained. lama2 okay la tu =)

then lepak2 kejap, tunggu nightwalk jungle bukak..kul 6 smpai 8 je bukak nya.. bukak2 terus masuk, ada binatang2 mcm tapir, nama ape lagi tak ingat..kejap aje..dlm 10 minit round siap dah. pastu tunggu plak persembahan api malamnya. 

stiap hari walopun takde orang terutama weekdays, persembahan tetap diadakan mcm biasa. persembahan api dia memang best! budak2 lagi yang buatnya.  habis persembahan api, ada persembahan mcm orang berlakon..teater eh?? ntah la..tp cite mcm tarsan..nk buh tarzan tak leh kan..jd la tarsan..bunyi kuat byk tembak2 n sound system mmg kuat..sian tgk baby2 yg terkejut2..ubaydah? okay je.. Alhamdulillah..

habis semua tu around 9.00 then we go back to our hotel..eat and sleep well ^_^. tak byk gmbr yg amik sbb x smpt nk amik...ehhh?? duk ralit tgk itu ini lupa amik gmbr..ni pun smua gmbr ihsan kak ipar.. ^_^ gegambar selebihnya bulih gugel aje ye;p tapi mmg berbaloi la rm38 duk cni smpai ke malam.. torrrbaikkkk.. next sambung cite g kuala dandah n deerland pulaks!

daa~




 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea