^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Monday, May 11, 2015

pengalaman temuduga pegawai psikologi s41

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:06 PM 4 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim~

oleh kerana macam nak pause kejap dari writing so nk share experience. first experience kotttt!! huhu..oke mari nk start cerita..

29 april lepas (ni tarikh enibesir), dpt sms dari spa suh cek iv. i was like blurrrr..n terkejut. n kat wasap pun kecoh2 dlm grup s41 25 mac punya online exam s41 pun ckp psl iv. okelah..da cek semua, tiba2 tarikhnya 7 mei..mak aii, seminggu je lagi dengan batuk maha teruk till iv pun masih batuk2..hurm..

bukak emel cek semua detail n my ketua panel was Datin Norasmah Samsudin. bila da dapat tau nama ketua panel, terus gugel..jumpa la 2 orang share pengalaman depa iv ngan datin norasmah. sorg iv utk jd doktor..sorg iv utk ptd. habis utk pegawai psikologi? eheh..nan hado~

tp at least tau jugak corak soalan etc. dari blog2 tu datin mmg byk tanya experience based on apa yang belajar. bukan teori2 bagai tu..lebey kepada mcm mn nk apply apa yg kita belajar..

oke~ tiba hari iv, still batuk2..ruang menunggu tu hanya la suara batuk den ajo kedengaran. number 1108 haaa ingat lagi..okelah. tunggu..pastu sembang2 ngan calon2 lain jugak..sorg tu da ade pengalaman jd CR di lppkn 2 tahun..sorg lg fresh graduate dr unisel..baik 2-2 org ni.

masuk2 bilik iv..bg fail n dipersilakan duduk. dah prepare dah ni nk perkenal diri rupanya tak ditanya punnn..tgk2 datin tanya
- kerja mana sekarang?
i jwb la tak keje..smbg blajar..
-jd takde pengalaman kerja la ye?
i jwb hmm.xde..
- pernah hadir mana2 interview?
i jwb tak pernah..

nampak tak betapa zeronya saya di situ..sobbsss
- awk ni degree pendidikan ye..kenapa tak jd cikgu?
jwb sbb tak isi borang posting. mmg nk jd kausnselor..xmau jd cikgu kaunseling.
-tapi post ni utk pegawai psikologi?
 aah tapi utk kauselor kan datin? sbb dalam kurungan kaunseling..
- tak..ni mmg utk pegawai psikologi..
i diam je..hmm
-bagaimana awk praktik kaunseling lps grad?
dengan kawan2.adik beradik..informal
-apa aktiviti2 yg awk buat?
since informal, mmg tak buat aktiviti2..just guna teori realiti shj..(n explain psl mcm mn guna teori tu dlm informal sesi)

habis dah datin tanya..pastu wakil jpa, pn azura tanya secara ringkasnya

-inventori
-how to deal dgn client yg lebih berusia since dy tgk usia sy muda lagi..
-how to deal dgn workers yang tamau kerja sbb stress dgn gst
-how to deal dgn workers yang tiba2 buat inventory kerjaya n dapati current kerjaya tak sesuai dgn dy

itu aje la..kalo ditanya secara jujur, mmg sy tak dpt jwb dgn baik walopun jwpn jenis leh goreng..faktor2nya sbb sy kurang bercakap dgn org..takde pengalaman iv sec formal mcm ni..n secara jujurnya juga sy nampak malap dan kelam utk dpt post tu. even org kata kita kena positif..doa byk2.. tp sy berdoa agar Allah berikan sy yg terbaik..jika dpt itu terbaik bg sy, sy terima..jika tak dpt tu terbaik bg sy pun sy terima ^_^ mana2 percaturan Allah itulah yg terbaikkk

Monday, April 27, 2015

short gateway gambang safari park-teluk chempedak-kuala gandah-deerland (part 3)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:59 AM 0 pandangan dari kamu
Bismillahiraahmanirrahim

last day iaitu hari ketiganya kami bertolak balik ke kl, dah bercuti sakan ni ingat sesenang je nk balik kl? no..no..no.. ekekekeke.. seterusnya ke kuala gandah. nak ke sana ambil exit lanchang then amik simpang ke kanan..ada signboardnya. ikuuuut aje. memula macam rasa "lamanyaaaa..bila nak sampai ni" sebab mmg agak dalam tempat dia n banyak lubang so hati2 ye.jgn nk memandu lelaju sangat plus jalan pun kecil n berlekoh2 sket. setelah lebih kurang 20 minit dari exit lanchang, sampai lah kami di National Elephant Conservation Centre.

masuk free aje ye. tapi kena daftar dulu tepek sticker ni kat tempat yang boleh dilihat macam belakang baju ubaydah ni haa ;p

ada show2 n time2 dy..show gajah, naik gajah, mandi dengan gajah tapi memang gajah je la semata2 di ctu. ada jugak papan tanda mcm info mengenai gajah2 jenis2 dan juga tumbuhan2..info je. boleh beli makanan utk gajah juga. here is all about ELEPHANT je ye... dalam kami berenam yang berani bagi gajah makan adalah ubaydah, abah ubaydah dan macik zizah a.k.a mak mertua kak hani. ni gambar serba sedikit yang ade ;p


 
dalam 10 minit duk cni, kami ke deerland pulak. ni tiket utk dewasa rm6 n rm4 utk kanak2. kat cni, elok la disediakan ubat yamuk. tp time ni kami pakai yang jenis patch tu. tampal kat badan alhamdulillah yamuk sekor pun tak hinggap. beli kat guardian sekotak 10pcs rm tak ingat. sebabnya nk beli yang jenis gelang takde. yang ada jenis sembur, losyen n patch. dan org guardian tu suggest yg patch dah alang2 sy tanya utk bdk2 sesuai yang mana. kalo losyen ke sembur ke kang dibuatnya tenyeh mata ke tangan masuk mulut ke tak berapa sesuai. so, beli yg lekat..jgnkan budak, dewasa pun leh pakai. okeh.. sharing psl deerland, lebih kurang x sampai 5 min drive dari kuala gandah da sampai, kalau dr tmpt gajah tu menghala balik kl, dy ada satu simpang n signboard mmg ada utk ke deerland. 

kat cni of course la tarikan utama tu rusa. selain rusa ada jugak burung unta, ayam yg berbagai2 jenis, ular yang dilepaskan begitu saje tapi jinak sampai terkejut kami tgk ular tu. ada juga hedgedog? (btul ke eja? mls nk semak kat google) , ada merak, monyet, mcm mini zoo gitu ada haiwan yang dikurung dan ada yang dilepaskan begitu saje. yang excited n berani bagi makan kat rusa 3 org dan mereka org yg sama yg berani bagi makan kat gajah td..tp ubaydahlah paling excited. suka nau dpt tgk binatang pegang yg mana leh dipegang..ni la gmbr serba sikit.. 2 je yg amik..sbb kami agak mcm terlampau berhati2 bila dah ular duk lepas gtu je..tapi tak bahaya tp takut tetap takuuttt


ni je la dpt share..3 hari full of activities. plan last minit. pelepas tension..actually, next week last week collect data..the following week tu iv org berturut2 5 hari..n start next week sampai iv n the other next 2 3 weeks mungkin akan jd super duper bz tensi. tgk la kot rasa nk jalan2 lagi ke..dokek2 ajo la..jauh2 den x mampu n kang g jauh2 terlupa langsung kojo den nk kono siapkan..target sampai ke 1st examiner 30 mei..doakan ye! 

wassalam~ daaaa
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea