^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Friday, May 20, 2011

IYG [1] - 22 januari 2011-

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:01 PM 0 pandangan dari kamu
Alhamdulillah…dpt juga saya post satu entri ni berkenaan dengan hari pertama program kami. Maaf lewat kpd mereka yang telah saya berjanji..

22 januari 2011

Saya mula bertolak dari rumah seawall jam 5.30 pagi. Subuh pun belum masuk lagi ketika itu. Kira-kira satu jam suku kemudian, tiba di KLIA. Sampai je terus solat dan makan pagi. [ time ni tak ingat mak amirah bawak breakfast, akibatnya makan sikit aje apa yg mak amirah bawa..tp sedappp! ~ Alhamdulillah~ ]

Vest yang dipakai saya ketika menyertai IYG IV

Kejadian yang saya kira agak tak boleh dilupakan. Kami adalah penumpang yang paling lewat check in masuk kapal terbang. Hehe..masih saya ingat lagi ketika itu, saya bersama syed, halim, zara macam malu-malu nak masuk kapal terbang akibat kelewatan yang sangat lewat untuk sebuah penerbangan [ itu yang saya rasa la ]. Mereka menyuruh saya untuk masuk dulu dengan muka senyum

“ lina senyum mesti diorg [ penumpang ] tak jadi marah “

Saya buat muka selamba, masuk dan senyum kat semua yang ada dalam cabin tu. [ malu ketika ini, tau! ] agak kelam kabut kami di pagi itu, keletah 11 orang peserta IYG yang masing-masing ada kerenah dan telatah yang mencuit hati.


Subhanallah~ cantik!

7 jam perjalanan diisi dengan berbagai-bagai perkara oleh kami. Antaranya, makan..tengok movie..mengambil gambar..berbual dengan pramugari..ada juga yang berfikir..dan mungkin juga menulis sesuatu..yang tidur pun ada [ saya la tu ;p] dan yang menariknya, kapal terbang agak lengang dan banyak seat kosong yang bias buat kami duk sorang satu seat tanpa perlu ikut seat di tiket!

Saya lebih suka memilih untuk tidur, makan, tgk movie [ bila tgk senarai movie atas kapal terbang, saya akui saya mmg jenis tak tgk movie sgt..byk movie baru sy tgk] , mengambil gambar dan fikir sorang-sorang + [ sgt merindui orang2 di Malaysia..umi, abah, adik beradik dan … ]

sekitar pukul 1.30 petang waktu di Doha [kami kena transit kat cni dulu ], meninjau2 dan bersiar-siar di airport Doha..best! sbb ada bilik wireless dan yang menarik bagi saya yang jakun sket ni. ada SILENT ROOM! khas untuk orang-orang yang mahu tidur. saya mendapat makluman bahawa penduduk di Qatar berjumlah 7 juta. dan 4 juta daripadanya adalah warga asing yang bekerja di sini. dan ad juga ramai yang boleh bercakap bahasa Melayu! [ tak payah susah-susah nak speaking..heh! ]

saya di salah sebuah tempat dalam airport! eheh

sementara menunggu 12 jam, macam2 perkara yang kami buat..berjalan-jalan sekitar dalam airport, mengambil gambar, membacabuku, tidur, makan dn oh ya! kami berkenalan dengan seorang warga Malaysia yang bernama Farhah. Dia juga menunggu transit utk ke Afrika sebab dia ada kerja sukarelawan. Dia sangat gembira jumpa kami rakyat Malaysia. Dan kami juga banyak menghabiskan masa bersembang dan mengambil gambar [ sekali lagi ].

naheed ngan chupa chups yang besar! [ camne nk makan? ]

Alhamdulillah, begitulah nikmat persaudaraan dalam Islam. bertemu, bermesra bagaikan sudah lama berkenalan. teringat pula saya pada isi ceramah seseorang, kita semua sudah ditemukan di alam roh, sebelum kita lahir..=)

.sebab pertukaran waktu drastik! insyaAllah, hari kedua akan menyusul..maaf ye sebab lewat..again…maaf! ^_^

sebelah naheed itu adalah Farhah, !

Peringatan utk kami yang lewat ketika hari pertama pengembaraan IYG :

1) Demi Masa,
2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,
3) KECUALI mereka yang berIMAN, dan beramal soleh
4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada kesabaran.

[ surah Al- ‘Asr]

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea