^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Friday, January 27, 2012

IYG [12] -2 Februari 2011-

^_^ lina mursyidah hamzah at 4:01 PM
سم الله الرحمن الرحيم

Pagi ini kami bersarapan dengan tuan rumah di sebuah restoren bernama Sindila. Seterusnya mendengar taklimat mengenai badan NGO ini. Association aide and secours ini sering memberi bantuan dan penempatan kepada anak-anak yatim. setiap 3 bulan, anak-anak yatim tersebut akan diberi bantuan kewangan. Selain daripada itu, didikan untuk mereka berdikari turut diberi. Seramai 2500 anak yatim telah berjaya dikesan termasuk janda. Bagi golongan yang buta huruf, kelas kemahiran turut diberikan kepada mereka. Aktiviti lain NGO ini ialah mausk ke kawasan-kawasan kampung untuk menternak binatang. Selain itu, urusan pengambilan keluarga angkat bagi anak-anak yatim juga turut diuruskan oleh AAS.

Usai pertemuan di sini, kami meneruskan pengembaraan ke suatu tempat di mana lautan Atlantik dan Mediterranean bertemu. Mentadabbur alam seketika di situ.

Seterusnya kami bergerak ke "cave of hercules".
Kemudian, kami berangkat pula ke tempat yang dikatakan di situ terletaknya maqam Ibn Batutah.Selesai di maqam ibn Batutah, kami meneruskan perjalanan ke bandar Fez. Sejuk kat sini. Kami singgah dan ziarah rumah salah seorang penganjur IYG kali ini iaitu Mohamad Altronbati. Beliau menyediakan penginapan untuk kami. Pelajar perempuan diberikan penginapan di rumah beliau. Semestinya layanan keluarga beliau amat menggembirakan hati kami. Begitulah ukhwah persaudaraan seaqidah.


setelah penat seharian berjalan, kami berehat untuk mengumpul tenaga untuk aktiviti seterusnya pada esok hari.

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea