^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Saturday, January 28, 2012

IYG [13] -3 Februari 2011-

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:47 AM
سم الله الرحمن الرحيم

Hari ini kami berada di Fez. Selesai beberapa orang antara kami menukar duit, kami bergerak pergi ke sebuah istana hinggap yang terletak di bandar Idris pertama. Setiap wilayah mempunyai istana hinggap yang tersendiri. Istana hinggap yang kami lawati ini dibina pada tahun 1968. Pada mulanya ia terletak di antara dua kawasan iaitu kawasan yahudi dan Islam. Dahulunya istana ini merupakan sekolah orang Yahudi. Dan ia mempunyai 14 buah pintu. Pada masa lalu juga, muzik sufi akan dipasang di hadapan pintu istana ini. Kawasan yang kami lawati ini dinamakan dengan nama "fes jadial"


Seterusnya kami meneruskan perjalanan menuju ke kubu romawi. Berikut merupakan gambar-gambar di sekitar kubu romawi.
Kemudian, kami bergerak menuju ke Souq Madinah Qadimah untuk membeli belah dan sempat antara kami singgah di masjid Qarawiyin yang merupakan masjid dan universiti yang tertua di dunia. Menurut jurucakap di masjid itu yang enggan diambil gambarnya, masjid itu dibina kira-kira 245H pada kurun ke 3 iaitu 2 kurun sebelum Alazhar dibina. Masjid ini merupakan masjid terbesar di utara tanah Afrika. Ia dibina sebelum universiti zaitunah di Tunisia. Mempunyai 366 tiang masjid dan 17 buah pintu. Pintu utamanya dinamakan "babul wardi". syarat untuk kemasukan pelajar di situ ialah wajib menghafal quran dan juga kitab alfiyah ibn malik, kitab ibn asyir dan matan-matan yang lain. Mimbar di masjid ini berumur 1000 tahun. Mula digunakan oleh kerajaan murabittin dan masjid ini mempunyai 2 jam matahari yang dinamakan mazwalah. Tidak banyak gambar yang diambil kerana kekurangan bateri dan juga masa yang sangat terhad. Saya dan beberapa rakan lain menemuramah penjaga masjid itu usai kami bersolat zohor di sana.
Selesai berada di SOuq ini, kami bertolak ke Meknez untuk membeli belah dan juga meneruskan perjalanan pulang ke Rabat dan bermalam di rumah pelajar Malaysia.

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea