^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Wednesday, January 25, 2012

IYG [7] - 28 Januari 2011-

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:01 PM
سم الله الرحمن الرحيم

Hari ini kami dibawa melawat ke tempat yang bersejarah di Marakech. Antaranya maqam-maqam diraja yang diperbuat daripada gula dan marmar. Selain itu kami juga dibawa ke Bahia Palace. Kemudian, para peserta dibawa untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid Kutubiah. Berikut adalah gambar-gambar di sekitar kawasan tempat kami lawati
di perkarangan maqam raja-raja

Masjid Kutubiah

perkarangan Bahia Palace
Dalam kawasan Bahia Palace

Seterusnya kami dibawa naik ke Eurika, iaitu sebuah tempat yang terletak di atas bukit. Pemandangan di atas bukit sangat cantik dalam keadaan musim sejuk. Kami menikmati makan tengah hari di sebuah rumah di situ dengan hidangan tradisional Morocco iaitu kus-kus daging, roti, teh, kekacang dan juga sempat bernyanyi beramai-ramai. [ haruslah asing lelaki dan perempuan ].

girls only ! menahan kesejukan amat ~

berlatarbelakang ciptaan Allah yg indah [ subhanallah!]


Selepas itu, malamnya kami dibawa ke dataran Djamial Fana. Ini tempat yang menjadi tumpuan pelancong di mana ia ada banyak tempat membeli belah serta banyak juga pertunjukan-pertunjukan berbayar di sini. Ala-ala fun fair! Kami dibahagi kepada beberapa kumpulan kecil yang diketuai oleh peserta dari Morocco sendiri kerana mmg ramai orang dan dibimbangi kami akan tersesat! Waktu ini, saya hanya mencuci mata sahaja dulu. Ada juga yang sudah membeli dan mengukir inai di tangan. Kemudian, kami dibawa pulang ke hotel dan mendengar taklimat mengenai isu yang berlaku di sempadan Sahara Maghribi dan Algeria. Usai mendengar taklimat itu, kami perserta IYG dari Malaysia mengadakan pertemuan khas dengan wakil UNIW dari Turki untuk membincangkan perkara yang perlu dilakukan untuk penambahbaikkan untuk program di masa akan datang.sakit sudah semakin kerap..moga cepat dapat dihabiskan amanah untuk menulis tentang ini yang tergendala selama setahun!

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea