^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Thursday, April 12, 2012

pengalaman bengkak susu

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:42 PM
سم الله الرحمن الرحيم
sebelum ni pun memang ada bengkak susu tapi tak la seteruk 2 hari lepas. serius sakit yg amat..tersentuh pun rasa sakit. jadi cuba la beberapa cara yang dibaca dalam page hospital bersalin yang dikongsi oleh ibu2 di situ..

1. tuam dengan towel suam..
yang ni punya cara buat start pukul 4 pagi + suh ubaydah menyusu skali. time dy menyusu punya la sakit kat tempat menyusu tu. menahan sakit dengan ketap gigi dan juga main kaki..percubaan ini diteruskan smpai lepas subuh..try pam jugak tapi sikit je susu kuar seems like mcm ade yg tersumbat + sakit sgt time pam susu

2. guna sikat
yang ni cuba sekali.caranya sikat pada breast anda. dalam tengah2 sikat tu. duk pk smlm makan ape la agaknya smpai sakit mcm ni. biasanya breast bengkak akibat susu yang tidak diminum atau tersumbat dek kerana habuk2..habuk2 tu contohnya mcm habuk minuman (serbuk) atau apa2 yang boleh sumbatkan saluran susu..cuba cara ni skali tak berkesan terus tamau cuba dah..ni pun + suh ubaydah menyusu gak..tapi tak jalan..

3. tanya umi
pukul 9 lebih tanya umi mcm mn nk buat. umi ckp guna sikat. sama mcm cara no 2. pastu ckp kat umi dah buat dah tapi tak jalan. umi ckp lagi..buat sekali je mmg tak jalan..cuba buat byk2 kali n sambil2 tu su ubaydah nyusu..then buat lagi la cara sikat..n menyusu ubaydah smbil urut2 bagi susu turun..

4. bukak internet seacrh pasal bengkak susu. n jumpa la byk info, antaranya ada sorg ni lupa website dy..dy share dlm blog dy kata cuba cek2 saluran niple kot2 ada mcm bendasing ke..then buat la jugak cara tu..cuba bersih2kan niple and also cari ade ke bendasing yg halus yang menybabkan saluran susu tersumbat..

5. lepas makan minum air suam
lepas je sesi pembersihan..tatau la ada bendasing ke tak, pegi la makan dgn tahan2 sakit tu..makan la jugak n then minum air suam..then teruskan guna sikat + suh ubaydah menyusu. mmg sakit yg amat tapi tu la kot kalo jadi ubu ni..sakit la mcm mn pun tetap nk bg anak dy susu jugak..( saat ni teringat kat umi..mcm ni upenye susah payahnya..tapi sbb demi anak, tak kisah la ape pun yg berlaku..ni baru sorg..umi dah 9 anak..moga Allah sentiasa pelihara umi..)

6. plan nak guna kobis..
yang ni paling last sbb bahanya guna kobis ni dy akan terus keringkan susu. kalo nak guna pun kena guna kejap je skdr buat surut bengkak. lau guna lama2 dy akan kering susu langsung..dan alhamdulillah, cubaan ni tak jadi buat sbb lepas je minum air suam n sikat serta lepas tu susukan ibaydah, ketulan bengkak da ilang cuma masih lagi rasa breast berat tapi bengkak dah surut dan lama2 hilang..

inilah penglaman saya yang bengkak susu pada 2 hari lepas..moga yang terbaca blog ni dapat manfaatnya, saya share sbb saya nk surutkan bengkak ni pun baca pengalaman orang dlm blog..mungkin posting2 sy skrg da tak byk yg 'ilmiah'. tapi insyaAllah moga2 ada yang dapat manfaatnya..

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea