^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Wednesday, February 29, 2012

pengalaman bersalin

^_^ lina mursyidah hamzah at 7:27 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah..dpt jugak nak update blog versi pengalaman bersalin. Ni pun curi-curi masa sementara ubaydah tengah tido and pakai pun lapto suami untuk tulis entri ni..oke. nak mulakan penceritaan..

9 Februari 2011

Hari ni ada temujanji dengan pakar ong Hospital Selayang untuk booked tarikh untuk czer bersalin. Pergi sekolah dulu ( untuk kali terakhir tanpa diduga ) and kul 9.30 kuar dari sekolah g hospital. Dipendekkan cerita, tibalah gliran untuk berjumpa dengan doktor. Jumpa2..dia scan2 and kata baby mmg besar..pastu dia bagi tarikh czer. Dalam hati ni nak biarlah dia bagi tarikh awal sikit sbb mmg perut besar dah n berat..hehe. Then dia bagi tarikh yg sama ngan due iaitu 23 Februari..pastu dia cek2 kata time tu orang ramai bersalin czer then bagi kami tarikh 27 fenruari..dlm hati ni time tu nk je memberontak tapi mcm terkelu. Balik je dari hospital, membebel2 kat suami n agak mcm merungut jugak la sbb doktor bagi tarikh lambat. Suami sabar mendengar dan membawa makan burger king.

Malam tu sekitar kul 10 lebih, rasa sakit perut pelik n amat. Dalam hati kata ni sakit sbb minum air gas ke yang burger king td. pastu sakit datang kejap2 n tiba2 rasa nk tgk masa. dah berselang2 pulak dlm 10 minit. Takkan la nak bersalin dah kot. teringat pulak siang td duk merungut doctor bagi tarikh lambat. huhu..waktu sakit2 tu tatau nk panggil suami mcm mn sbb dy kat ruang tamu. nset dy tinggal pulak dlm bilik. takdirnya tiba2 dy masuk bilik. ngadu la sakit erut. nak bangun pun susa. pastu bangun perlahan2 dan berjaya berdiri. lepas je berdiri..tiba2 ada air kuar. aish, ni air ketuban ke. G la ruang tamu n tanya umi then umi pun suh g je spital. Pegi spital kena cek2 ape semua ( syukur..smua perempuan..), n bukaan 3cm dah..ade sorg pesakit ni menahan sakit smpai saya pun seriau la jugak dgr, psiko kottt..saya yang senyap dukbaca doa nabi yunus ni pun tergugat gak perasaan. then kena tuka baju ape smua untuk ditolak ke bilik bedah. lama gak nk tunggu sbb ade org lain tgh kena bedah. so tunggu la sambil tahan sakit kontraksi tersebut.

10 februari pukul 1 pagi lebih..sbb baby kuar kul 2 pagi lebih..

bila da ditolak tu sampai ke bilik bedah, tapi kat ruang tamu bilik bedah tu saya menggigil2 pegang selimut sekuat hati. nurse tanya, sejuk ke..saya jwb "takla..sakit". pastu nurse kata.."pelik la awk ni,,tgh sakit tp muka senyum"..ye ke? mane la perasan muka tahan sakit tu senanye tgh senyum!

then masuk la bilik bedah..first time masuk live tgk sgala benda dlm tu. seram sejuk..then kena bius separa badan..pastu utk test kesan bius tu, kat bahu saya dicucuk main2 jarum n kat perut saya pun kena cucuk jugak..n doc tanya ada beza tak sakit kat bahu ngan kat perut..kat bahu mmg rasa la benda tajam sbb bukan kena bius kat ctu tapi kat perut rasa sikit je. pastu dy suruh saya pura2 batuk utk bg kesan bius tu..then dy cucuk skali lagi n suh sy compare tmpt bahu ngan perut, saya kata kat perut tak rasa pape..then bermulalah sesi nk membelah perut. tapi muka sy dihadang, so, tak nampak apa yg doc buat..cuma rasa la perut macam kena godek2..mcm seolah2 org bawak kete yg dy tgh tuka2 gear..mmg rasa..cuma tak rasa sakit langsung. pastu dgr suara baby nangis..anak saya la tu..alhamdulillah, nurse bawak kat saya anak tu n saya cium pipi dy..lepas je pada tu terus sy menggigil kesejukan sampai la dihantar ke wad..

itulah pengalaman bersalin saya. sekian~

Monday, February 6, 2012

update pregnancy ~

^_^ lina mursyidah hamzah at 8:14 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم

4 februari 2012

Sebelum ni abg bertegas nak jugak pergi scan 4D3D dan kami telah membuat temujanji dengan Jezzlyyn kat Klinik Fauziah, Ampang untuk buat scan biarpun baby da besar iaitu 37 minggu. Rupanya ada hikmah ngape abg nak jugak pegi scan. salah satu hikmahNya ialah dapat tau baby punya berat da 3.9kg! oke..sgt berat 3.9kg dalam perut tu baru..belum lagi keluar. sebulan yang lepas pegi scan pun baby berat 2 minggu dari waktu yg sepatutnya..bila da dapat tahu baby berat mcm tu, abg pun call kak hani tanya pendapat dan disarankan untuk saya bersalin secara czer sbbnya risiko kalau saya bersalin normal dan terpaksa buat emergency czer. umi dulu pun paling berat antara kami 9 orang baby 3.2 kg..mama 3.1 kg..tetibe saya masa mengandung lagi 3.9kg..belum keluar lagi tuh! hehe..setelah ditanya pendapat dan ditimbang tara semuanya, kami suami isteri decide untuk saya bersalin secara czer walaupun saya teringin nak rasa bersalin normal [ walaupun sakit..tak kira...teringin jugak nk rasa ! ] abg sgt risaukan saya dan baby..dan saya dapat melihat kerisauan itu dan menyesal sbb tak jaga makan masa preggy..huhu~ (pengajaran untuk saya ambil untuk kelahiran2 yang seterusnya, biiznillah)

5 Februari 2012

Hari ni hari lahir Baginda Saw..angan2 untuk baby lahir tarikh ni tak kesampaian. takpelah, bukan masanya lagi kan..^_^. Hari ni kami berdua pergi ke hospital Selayang untuk tahu cara-cara untuk buat elective czer. Dan seperti biasa layanan nurse kat ctu dan juga doctor di situ sangat la baik. Alhamdulillah..dan doktor scan dy kata dy dapat berat baby dalam perut sekitar 3.4kg. Saya tak pelik sbb julat dah pun diperkatakan waktu scan ngan jezz, lebih kurang 500g..tapi dah 2 kali g scan sebelum ni pun dikatakan berat lebih 2 minggu dari berat yang sepatutnya. tapi takpe, lepas doc scan, nurse suh cek jantung heartbeat baby pulak. duk la ctu sorang2 sbb kat ctu takde pesakit lain pun..n degupan jantungnya tak dgr sgt bukan sbb lemah tapi sbb dy tgk tdo mengiring, kui3..dah habis semua pemeriksaan, nurse suh call hospital hari rabu ni untuk dapatkan appointment hari khamis ni untuk prosedur seterusnya..



Selawat dan Salam ke atas Baginda Muhammad Sollalhu'alaihi Wassalam..selawat sentiasa di bibir hati dan moga ingatan kita semua terhadap Baginda bersifat sentiasa bukan hanya pada 12 Rabi'ulawal sahaja ^_^

Thursday, February 2, 2012

tetibe je rajen..~

^_^ lina mursyidah hamzah at 6:27 PM 1 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم

1/2/2012

pergi sekolah macam biasa. panjat tingkat 3 dan tunggu hingga bilik kaunseling dibuka. perut dah rasa lain macam. sakit macam period pain dan mengeras. tapi cuba bertahan jugak. then, turun tingkat 2 untuk ke suatu tempat [ iaitu toilet ] dan jumpa dengan 2 org lagi pelajar tesl UIAM yang buat praktikal kat tmpt yg sama. oh ya, kami 9 orang dr uia semuanya..TESL, TAASL, ISED dan kaunseling =). Jumpa dina n areefah n sama2 turun breakfast. terjumpa kak hayana [ kaunselor sekolah tersebut] dan beri saya kunci bilik kaunseling.. then naik balik tingkat 3 untuk buka bilik dan letak barang. dan kembali turun ke tingkat bawah sekali bersama areefah n dina utk makan pagi. lepas tu, naik balik tingkat 3 utk buat kerja update logbook dan juga buat brochure utk promot diri dan perkhidmatan kaunseling untuk student. perut sakit? sepanjang hari sakit dan saya hanya mampu bertahan sahaja. takkan la pulak nk main guling2 kat ctu. malu la kat bdk2 prs yg melepak di ctu dan saya mmg bukan jenis sakit je nk guling2 mengamuk2..just tahan aje yang mampu. tengah2 update tu sakit makin menyakit dan baby kurang gerak. tengah hari tu tak daya sangat, terpaksa call hubby and mintak off awal. terus ke klinik UIA. Doc cek2 semua3..katanya perut agak keras and maybe dlm 2-3 hari bersalin..

er...ye ke? tapi sbb anak sulung, payah jugak nk jangka. lalu direfer ke hospital selayang. sebelum ke sana bincang2 dengan hubby dulu. senanya saya takut nak pegi hospital sebab kompem kena cek bukaan which is sangat2 la ngeri dari cerita orang. [ hehe ]. jadi kami melencong sekejap ke giant untuk beli rak baju anak n selipar serta makan tengah hari..

" nak pergi sepital tak ni..cek..risau la baby tu.." abang tanya
" tamau la..takut la nnt kena tu", abang pun dengan risau2..saya tahu dia mahu saya ke hospital tapi saya tak mau lagi..

balik je rumah, terus hubby search segala informasi pasal BERSALIN..dan asyik tanya baby gerak ke tak. dan malamnya saya decide untuk ke hospital. Alhamdulillah, menda yg paling suka bila masuk hospital semalam adalah semua DOC PEREMPUAN yang ada dalam tu..yang cek bukaan pun doc perempuan. sgt bersyukur! hampir sejam juga diperiksa n ditunggu discan segala bagai..dan bukaan baru 1 cm..doc suruh balik n kalo skait2 lagi pergi lagi hospital..

2/2/2012
hari ni pegi uia utk mintak MC..hehe..alhamdulillah dapat. sbbnya badan amatla tak larat untuk ke sekolah pada hari ni. sakit pinggang n belakang hanya Allah yang tahu. Dan hari ni dua kali 'turun tanda'..tapi sakit perut takde pulak. keliru nak g spital ke tak..mula la berangan dan kami pasang impian harapnya anak ni keluar time 12 rabiulawal..^_^ [ tapi lau tak dpt kuar tarikh ni pun takpe, asalkan bayi sihat ]

dan mula berfikir2 nak pegi ke tak walimah syira..time tu mesti jem plus kalo sakit bersalin, camne..huhu..dan dpt call dr mama n kak hani [ mertua n kak ipar] , pelbagai nasihat dan panduan diberikan since kak hani is a doctor..banyak gak la yang dy gtau. plus dengan tanya kak qila serta kak ili..n pagi2 td lagi before g uia, my ummi pun da tanya2 n gtau info smua..so lani, just tunggu masa jek..esok akan pergi skolah macam biasa..panjat turun naik tingkat 3 dan tgk la mcm mana perkembangannya nanti..till then...daaa~

di kesempatan ni, saya nk mohon maaf pada semua yang saya telah guris hatinya~
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea