^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Wednesday, April 25, 2012

UJIAN ~

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:40 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم
 
Saat Ubaydah tengah tidur ni la nak buat macam2 kerja. Kemas dapur, basuh baju, sidai baju, liat baju dannnn blogging! ( takde kaitan dengan tajuk..;p)

Teringat pulak dulu2 ada seorang kakak ni sembang2 kat YM pasal ujian..dy tanya kpd sy..

" Ujian hati kan yang paling susah skali?"

saya diam. Dan agak kurang bersetuju dengan jawapan itu. Maka dengan rendah dirinya saya menjawab mengikut kefahaman saya yang masih mungkin perlu diperbaiki..(alwaysss!! )

" tak jugak kak..bagi saya, sebab saya tak jumpa lagi sumber sohih mengatakan ujian hati adalah ujian paling susah"..

kami berdua diam..dan ketika itu saya berfikir, takde pulak jumpa dalam AlQuran atau Hadith mengenai ujian hati adalah ujian paling susah..tatau la kot2 mungkin ada tapi sy tak perasan ( pembaca yang tahu, kalau saya salah tlg betulkan)

" yang saya tahu,setiap orang diuji dengan kemampuan yang ada. diuji dengan yang sesuai dengan dirinya. diuji untuk Allah ukur imannya. "

kakak tu diam lagi..time tu sy tak keruan. salah ke bicara sy? huhu

" ada org bagi dy ujian hati adalah paling kuat..ada org ujian harta adalah yg paling susah utk dy..ada org diuji sbg org kaya, diuji dengan kesihatan yang sihat ataupun sakit dan macam2 lagi ujian yang SESUAI dengan dirinya"

tiba2 akak tu ckp..

" betul jugak ckp awak tu..ujian yg paling susah tu ikut kesesuaian dan kemampuan setiap insan"

"kalau orang itu kuat hatinya, mungkin dy diuji dengan perkara lain..tapi kan untuk berhdapan dengan ujian tu bermula dengan hati?", kakak itu menyoal lagi..

"betul..sgalanya bermula dari hati..tapi ce andaikan. kalo hati kuat..tapi diuji dengan kesihatan yang sihat di mana kita lupa untuk menggunakan badan yang sihat untuk melakukan kebaikan..key di sini adalah dy diuji dengan kesihatan yang sihat. kita tak kata dy diuji dengan hati..melainkan biasanya kita dgr psl ujian hati ni mcm lebih kpd perasaan. kebiasaanya org memang pandang ujian hati ni adalah yg berkaitan dengan perasaan..hasad la..suka kat org la..sedih la..marah la.." , saya cuba memberi just my humble opinion about this topic..

"betul jugak tu lina..dan ujian itu adalah layak bagi setiap hamba..kerana kita hamba lah kita layak diuji." sambung kakak tu..

saya tersenyum kerana gembira dengan bicara ini dengan dy..skrg dah jarang bleh online ym. online fb pun pakai nset je..payah dah nk berdepan ngan lappy..insyaAllah, ada kesempatan lain, akan dikongsi2 lagi..moga entri ini menjadi peringatan juga buat saya bila saya diuji..^_6


Saturday, April 21, 2012

Ubaydah 2 bulan lebih2

^_^ lina mursyidah hamzah at 6:19 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم
Perkembangan ubaydah stakat saat ini ialah..

- sudah mula hisap jari2 dy..bila dibaca kat internet rupanya ini cara dy belajar mengenai apa yang ada di sekelilingnya. dan ketika ini dy belajar bahawa " oh..saya ade jariiii..yeay!"

-semakin aktif membebel aka bercakap - ini perkembangan normal budak umur  2 bulan..asal bangun tdo je ajak sembang takpun dy sembang sorang2 dy..asal nyusu je senyum. n pernah jugak time nyusu, dy tetibe benti nyusu n duk menyembang dgn dy. kita kena layan lah untuk bantu perkembangan dy utk berkomunikasi walaupun kami berdua tak faham bahasa yang dituturkan antara satu sama lain ^_^

-selalu sgt nak berdiri ..tak padan dengan umur 2 bulan. kaki da keras tapi tak la suh dy berdiri terus. kui3..n tamau baring kecuali menyusu n tdo..hanya mau duduk dan berdiri..

-menyengih dan gelak pada yang dy kenal mcm mak dy, tok umi dy dan sesiapa yg dy rase nk senyum n pandai agah dy..

- suka mlihat dan pk mcm itu adlh mslh besar adlh kgmaran raut wajah yg dy suka wat..

- tdo pun da okay..alhmdulillah, hrpnya smpai ke besar dy tdo mlm mcm kita tdo..

- kalo org len mkn..dy akan perati jek mkanan org tu n tgk cara org mkn..

skrg tgh mncari video2 islamic yg ada bunyi dan perkataan sbb dy dah boleh diajar mmbaca. stakat ni pkenalkn babytv jek..alquran pilihn utama sjak pntang diperdengarkn..(dlm rahim lg snanye)..

moga ubaydah membesar jd anak yg soleh, insan bermanfaat..


Friday, April 20, 2012

click for more info ~~^_^

^_^ lina mursyidah hamzah at 3:17 PM 2 pandangan dari kamu
Orange and black is a funky combination for a #Sanyo camcorder. Best of all? Its going for only RM779 from @HiShopMY!

Saturday, April 14, 2012

sambungan bengkak susu-edited sbb abg tegur-

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:47 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم
sampai ke hari ni sakit kat situ tak hilang2 n bengkak juga,.datang balik..then terus nak guna kobis. tapi tanak taruk lama2 nanti susu kering. guna cara kobis tu, letak dlm peti sejuk dulu. bila da sejuk, baru keluarkan n amik sehelai utk ditekapkan di tempat bengkak. buat la dalam 3-4 kali kesannya kobis tu jadi panas tapi surut n sakitnya tak berapa kurang. maksudnya, tak surut sangat la..

then jalan2 kat internet lagi n jumpa satu cara iaitu....ni link dy..abg kata etika blogging kena letak alamat blog tu,,terjumpa balik alamat tu, so i put here..

http://www.anakkuwiraku.com/2010/06/kalau-breast-bengkak-tapi-susu-susah.html
GUNA URAT DAUN BETIK...

caranya ialah, cari dulu daun betik..dalam sehelai dua..pastu gunting atau guna pisau ke potong batang halus @ urat yang kat daun tu..then potong kecik2 dalam 2-3 cm , pastu ikatkan kesemua urat2 tu jadi macam kalung..pakai la benang ke tali ke tali rafia pun boley. waktu buat mende alah ni, abg duk gelak je..saya pun pk gak berkesan ke..mcm tak logik je cara ni..tapi try je la kan..ikhtiar..siap potong2 n ikat2 jdkan kalung, then abg pakaikan kat leher..kena pakai mcm pakai rantai, kalung tu tak kena tempat bengkak pun takpe..

pastu terus la nyusukan ubayd dan tertdo kejap..bila bangun2 je..alhamdulillah, sakit n bengkak ilang 100%..kita usaha, Allah tentukan hasil..saya cuba cara ni walopun dlm hati teragak2..usaha gak smpai dah tak boleh usaha..^_^

dan sampai skrg da tak sakit, nak susukan ubayd guna belah yg sakit td pun takde mslh dah..alhamdulillah..pasni kena beringat, minum tak leh minum skali ngan serbuk2..dan makan kena tak leh yg ade mcm serbuk2..serta penyusuan yg seimbang kedua2 belah tempat menyusu..

moga perkongsian pengalaman ni ada manfaatnya pada yang mencari cara utk hilangkan kesakitan bengkak dan utk hilangkan bengkak susu,..

Thursday, April 12, 2012

pengalaman bengkak susu

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:42 PM 0 pandangan dari kamu
سم الله الرحمن الرحيم
sebelum ni pun memang ada bengkak susu tapi tak la seteruk 2 hari lepas. serius sakit yg amat..tersentuh pun rasa sakit. jadi cuba la beberapa cara yang dibaca dalam page hospital bersalin yang dikongsi oleh ibu2 di situ..

1. tuam dengan towel suam..
yang ni punya cara buat start pukul 4 pagi + suh ubaydah menyusu skali. time dy menyusu punya la sakit kat tempat menyusu tu. menahan sakit dengan ketap gigi dan juga main kaki..percubaan ini diteruskan smpai lepas subuh..try pam jugak tapi sikit je susu kuar seems like mcm ade yg tersumbat + sakit sgt time pam susu

2. guna sikat
yang ni cuba sekali.caranya sikat pada breast anda. dalam tengah2 sikat tu. duk pk smlm makan ape la agaknya smpai sakit mcm ni. biasanya breast bengkak akibat susu yang tidak diminum atau tersumbat dek kerana habuk2..habuk2 tu contohnya mcm habuk minuman (serbuk) atau apa2 yang boleh sumbatkan saluran susu..cuba cara ni skali tak berkesan terus tamau cuba dah..ni pun + suh ubaydah menyusu gak..tapi tak jalan..

3. tanya umi
pukul 9 lebih tanya umi mcm mn nk buat. umi ckp guna sikat. sama mcm cara no 2. pastu ckp kat umi dah buat dah tapi tak jalan. umi ckp lagi..buat sekali je mmg tak jalan..cuba buat byk2 kali n sambil2 tu su ubaydah nyusu..then buat lagi la cara sikat..n menyusu ubaydah smbil urut2 bagi susu turun..

4. bukak internet seacrh pasal bengkak susu. n jumpa la byk info, antaranya ada sorg ni lupa website dy..dy share dlm blog dy kata cuba cek2 saluran niple kot2 ada mcm bendasing ke..then buat la jugak cara tu..cuba bersih2kan niple and also cari ade ke bendasing yg halus yang menybabkan saluran susu tersumbat..

5. lepas makan minum air suam
lepas je sesi pembersihan..tatau la ada bendasing ke tak, pegi la makan dgn tahan2 sakit tu..makan la jugak n then minum air suam..then teruskan guna sikat + suh ubaydah menyusu. mmg sakit yg amat tapi tu la kot kalo jadi ubu ni..sakit la mcm mn pun tetap nk bg anak dy susu jugak..( saat ni teringat kat umi..mcm ni upenye susah payahnya..tapi sbb demi anak, tak kisah la ape pun yg berlaku..ni baru sorg..umi dah 9 anak..moga Allah sentiasa pelihara umi..)

6. plan nak guna kobis..
yang ni paling last sbb bahanya guna kobis ni dy akan terus keringkan susu. kalo nak guna pun kena guna kejap je skdr buat surut bengkak. lau guna lama2 dy akan kering susu langsung..dan alhamdulillah, cubaan ni tak jadi buat sbb lepas je minum air suam n sikat serta lepas tu susukan ibaydah, ketulan bengkak da ilang cuma masih lagi rasa breast berat tapi bengkak dah surut dan lama2 hilang..

inilah penglaman saya yang bengkak susu pada 2 hari lepas..moga yang terbaca blog ni dapat manfaatnya, saya share sbb saya nk surutkan bengkak ni pun baca pengalaman orang dlm blog..mungkin posting2 sy skrg da tak byk yg 'ilmiah'. tapi insyaAllah moga2 ada yang dapat manfaatnya..
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea