^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Friday, October 4, 2013

mengomel lagi

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:30 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim..

minggu ni merupakan minggu super duper bz bg saya. kerja pejabat sudah bertambah dek kerana kakak yg cuti bersalin nk berenti terus. yelah, kite fhm sbb kite pun nyusu anak dgns usu badan juga ^_^ moga kakak itu dpt menyusukan anaknya dgn cemerlang hingga 2 tahun..aminnn

maka as i mentioned above tugas di pejabat jd double. di tambah pula selasa lepas kena present tajuk yg agak mencabar bg sy " the comparison philosophy between naqliah and aqliah : the position of thinking" but Alhamdulillah..dgn pertolongan Allah melalui suami sy, abg wasif, madam norwati, ustazah rahimah, kak syarifah ummu salamah,iqa,ara dan suaminya wan ahmad faysal maka presentation tersebut berjaya juga dibentang. mereka2 ini menyumbang idea dan perkongsian ilmu yg sgt best, membuka minda dan memberitahuapa yg sy tidak tahu =)

bila lepas presentation, makanya sesi soal jwb bermula. dan Prof melarang classmate bertanya soalan kepada prof terlebih dahulu sebaliknya prof kata tanya soalan pd saya kerana nak train sy menjawabs oalan. gulp! minggu lepas prof kata mahu sy gantikan tmptnya sbg professor dan juga mahu sy jd pensyarah seperti dy. dan sy admire sgt ilmu2 yg prof itu ada. sgt bermanfaat utk ummat! dan sy rasa satu semangat yg luar biasa bila prof berkata begitu terhadap sy. sy ni kan jenisnya lampi orgnya..budak baru pulak tu. wuwu. tp kata2 prof sgt bermakna buat sy dan sy mmg 10000% jatuh cinta dgn bidang yg sy ambil skrg

ubaydah sudah mahu ke taska. 2 minggu pertama nangis2 juga.skrg dah oke. mungkins bb da besar n seronok berkawan. masih lagi menyusu badan. cuba amik ubaydah dr taska seawal yg boleh utk bg dy susubadan ^_^ pengasuh pun gtau ubaydah sgt cerdik n bijak. pandai buat byk benda sendiri cth kalo makanan tumpah dikutip tapi tak masuk mulut ye..makanan yg dikutip msuk dlm pinggan, tahu buang sampah ke dalam tong sampah walopun tidak disuruh. dan bila suap makanan ada sisa di mulutnya, dy akan masukkan makanan tu dlm mulut. ini mungkin krn kesan kami suami isteri sentiasa buat aktiviti apa2 wajib bersama dgn ubaydah. dulu kan lama sikit cuti sblm keje n blajar. jd makan sama2 dgn dy..mains ama2 dgn dy..buat keje umah pun sama2 dgn dy..actually, dy byk perhati apa yg sy buat kemudian tiru..dulu dy mkn tumpah2 sy lap n kutip tumpahan makanan tu depan mata dy =) tak suruh pund y buat..cuma yelah, kanak2 amat cepat meniru..

hari ni nak balik kedah. abah mertua perate ekcil. balik menziarah. raya aji ni mmg tak balik pun. jd last balik pun raya puasa..amik kesempatan ni utk balik ziarahi keluarga kedah ^_^

Wednesday, September 18, 2013

me n bakery!

^_^ lina mursyidah hamzah at 7:50 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim..

new hobby~ n ade jugak yg menempah, Alhamdulillah..insyaAllah sedap~

baru belajar , baru nak berjinak2 insyaAllah setakat ni feedback super duper positif [ ayat perasan tak le blah ]

 red velvet cubaan pertama ^_^




cheese cake cubaan pertama ^_^
 

cheese tart tempahan dari member


mini red velvet tempahan dari member


mini slice cheese cake yg sgt enak ^_^

Thursday, September 12, 2013

setelah sekian lama

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:19 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

sekian lama tak mengupdate menulis. kang nnt ubaydah da beso tertanya2 plak apsal la umi dy ni gap menulis lama sgt. last pun sebelum pose ritu. Alhamdulillah skrg ni ade la mase ckit sbb keje opis da setel. nk kuar opis kunci takde. so update la blog.

jujurnya sepanjang hari sangat2 sibuk. kalo sempat update2 pun twitter ckit2 n fb ckit2. skrg dah masuk semester baru dengan status baru. awalnya amik guidance and counseling jugak tapi bila tgk subjek 100% sama n ia dibuat utk org yg nak amik lesen, jd sy tukar specialization. sbb sy dah ada lesen nk kaunseling2 org..mueheheh. so legal la kan? skrg amik teaching of thinking..satu subjek yg dulunya sgt2 tak minat tapi sejak2 2 tahun ni minat pulak. abang pulak mmg suke la sgt bidang ni. lagi la dy galakkan suruh amik. dan abang la org yg paling berjasa dlm saya smbung master. mana taknya, sy tak pernah rasa nk sambung tapi dia la pandai2 je buat sy terjebak gak dlm master. org dah bg smngt, kita terima smngat tu kita mesti la tiba2 bersemangat. da la sanggupjaga ubaydah kat umah kalao kelas smpai malam. madam pun kata susah nk cr suami yg nk isteri sambung belaja.bila ada suami yg nak kamu sambung belajar n support pulak tu, amik la peluang ni. =)

kesibukan bekerja yg amat2 sbb sorg staff bersalin cuti lama ckit. saya buat kerja dia..kerja saya lagi..terbaru dgn kelas lagi yg sgt heavy isinya tapi seronok mempelajarinya..balik rumah berdepan pula dengan kain baju,anak suami makan minum segala bagai. sy akui sgt penat dan sy sgt mengakui sy seronok hidup begini ^_^ sbb sy tak kan byk buang masa buat benda yg pelik2..sy tak buang masa pk benda yg pelik2 dan negatif. otak sy sentiasa ingat n beroperasi utk belajar dan bekerja. of course la 'me time' kena ada. tapi 'me time' sy tetap sy nak bersama suami dan anak saya. berjalan2 ke. jalan tasik taman layang2 pun dah oke ..hehe. biasanya sy yg akan mengajak suami dan anak keluar . itulah 'me time' sy.

ubaydah semakin membesar semakin segalanya yg positif. masih menyusu badan. alhamdulillah. saya sgt sygkan kehidupan skrg dan sgt hargainya. setiap detik dan masa yg berlalu ada kenangan indahnya. dan skrg makin2 lah sy merasakan setiap waktu itu sy tak boleh duduk saja2. perlu sentiasa bekerja utk keluarga, agama dan masyarakat. ^_^

Monday, July 8, 2013

2 hari sebelum Ramadhan

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:44 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

jika diizinkan sempat menyambut Ramadhan, maka akan menyambut bulan barakah ini sekali lagi sebagai seseorang yang masih menyusukan anak. Alhamdulillah, rezeki susu badan untuk Ubaydah masih ada hingga saat ini =)

latihan puasa + menyusu + kerja pun sudah dibuat. moga cukup untuk menjadikan diri ini cukup bersedia menghadapi Ramadhan sebagai seorang ibu yang masih menyusu dan seorang wanita yang bekerja. di samping menjadi seorang isteri dan seorang anak =)

Permohonan untuk bertukar status belajar dari part time ke full time telah pun diluluskan oleh senate. Tinggal nak masuk belajar je bulan 9 ni biiznillah. Kesibukan harian dengan bekerja sambil menjaga Ubaydah di pejabat membuatkan masa semakin singkat dirasakan. sungguh sibuk sehingga sedar2 melebihi pukul 5 petang baru balik rumah. sungguh sibuk dengan tanggungjawab2 yang ada. masa untuk diri sendiri? memang tak laaa.. tapi hati puas sebab dapat serve org lain dan dapat penuhi masa yang ada utk org lain.. masa sendiri? dalam kubur sudeyy.. ^_^

mungkin masuk belajar nanti, masa semakin tak terasa berlalu. dan waktu tidur mungkin perlu dikorbankan sedikit. ruang masa yang ada perlu dimanfaatkan sebaiknya untuk mengulangkaji ilmu dan juga menyelesaikan tugasan. makin sibuk , maka makin tidak lah hati dan fikiran memberi ruang pada perkara yang sia2.

Ubaydah makin besar, makin matang dan makin manja. Homeschooling yang telah lama dimulakan sejak dia berusia 6 bulan masih diteruskan sehingga sekarang. hanya buku menjadi keutamaan dy. mainan dah mula suka ckit2. sbb sedar psiko motornya ada yang macam lambat. jadi dibelikan tabung untuknya menabung. sebenarnya untuk latih psikomotor dy. mula2 beli tabung dy tak reti nk pusingkan n tempatkan jari2 dy betul2 ke arah lubang tabung. ibarat lain, nk memusingkan tombol pintu tu, tak boleh la.. jd skrg Alhamdulillah seminggu dah dia dgn tabung, da oke.. kena terus perhatikan perkembangan.


Wednesday, June 12, 2013

12 jun 1986

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:27 AM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni besday abang..sy bukan org yg pandai buat seprais2..wuwu.. Alhamdulillah da 27 tahun umur abang..smoga Allah rahmati abg smpai syurga.. abg adalah suami yg paling baik dan penyayang..dan abah yg sgt awesome kpd anak2 lina =)

                                           

p/s : yg pakai baju oren itu spupu abang..anak maksu.. buat masa ni anak kami masih satu..Muhammad Ubaydah yg berbaju kuning itu


Tuesday, June 11, 2013

keroje~

^_^ lina mursyidah hamzah at 4:23 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

sudah 2 hari kerja tanpa ubaydah..makciknya jaga di rumah smntara cuti sem..minggu lepas ubaydah setia temankan saya dan suami di opis ni ha.. terbats ckit nk wat keje,..tp seronok melayan dy

2 hari tanpa ubaydah sentiasa rasa rindu sangat kat dy.. lambatnya pukul 5. tapi kerja pulak terlebih cpt siap mungkin sbb fokus agaknya. dah start kerja ni balik2 je penat tapi hilang penat apabila disambut oleh senyum manis ubaydah..lesung pipit dy sungguh buat saya rasa geram je tgk dy..pastu mula la pipinya jd mangsa..kui3

bila da kerja walopun byk jugak la kelonggaran di company abah..bila balik laptop jrg amat disentuh..tak bleh langsung nk buat biz online..sbb masa di rumah dimaksimumkan sepenuhnya utk ubaydah [kecuali dy tdo].. rasa bersyukur sbb diberi kefahaman peri penting usia emas anak utk ibu bapanya.. apa yg mampu sy dan suami buat yg terbaik utk ubaydah..kami cuba sedayanya =)

kerja ini tak mudah sbb bukan bidang sy..tak bukan minat sy..tp sy cuba sedaya upaya buat yg mana sy tahu..yg belum tahu sy akan belajar lg.. =)

september bakal bergelar pelajar lg..mam pu ke tak la agaknya ek? balik keje pun da penat..tambahan ngade2 nk further full time.. nk buat part time tp keadaan tidak mengizinkan..buatnye nnt abg n sy ade kelas ujung minggu sape nk jg ubaydah..jd sy bersakit kejap kot? sakit ke? blum tempuh lg da kata sakit..dush! tlg pegi jauh2 wahai negatif.. =) sy cuba buat yg terbaik utk kerja,jd ibu,jd isteri n jd pelajar fulltime skali lg =) da penah rasa sblm ni..phew~ Allah jualah harapan pemimjam kekuatan.. insyaAllah

Sunday, June 2, 2013

berita gembira buat saya,suami dan ubaydah

^_^ lina mursyidah hamzah at 5:11 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

setelah sehari hantar ubaydah ke rumah pengasuh nyata sperti biasa meraung2 shingga pengasuh x dpt berbuat apa2 kerja rumah..balik ceritakan perihal ni kpd abah dan abah kata..boleh je kalo nk bawak ubaydah g opis..dy leh tdo kat bilik solat lau nak tdo..at that time, i was...sgt2 la happy..Alhamdulillah..tak pyh da runsing2 susah2 hati pk ubaydah nangis2 kat umah org ^_^ dan jimat kos hntr umah baby sitter =)

cumanya bila dibawa ubaydah ke opis..mestila ade pro n cons.. ubaydah mungkin akan mengacau2..tp bila dy da letih sgt2..dy akan tdo lama2..dan itu masa wat kije.. kalo dulu kat umah, ubaydah tdo, sy tdo sama..skrg ubaydah tdo sy perlu bkerja =)

sgt susah berpisah dgn ubaydah dan sgt sedih bila berpisah dgn dy..teringin nk biasakan ubaydah berkawan dan bersosial..tp ntah bila..stiap kali ubaydah tgk video n gmbr baby or rakan sebaya dy, mesti dy seronok sgt2.. epi senyum melebar.. ^_^

Thursday, May 30, 2013

fasa seterusnya

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:57 PM 0 pandangan dari kamu
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

saje nk tulis blog smntara Ubaydah da tido..abg belum balik dr kuliah syeikh fahmi zam zam. Alhamdulillah..ubaydah sudah boleh berjalan since 3 weeks ago dan byk lg perkembangan positif dr smua aspek =)

esok adalah hari cubaan nk hntr ubaydah ke rumah pengasuh baru. setelah lebih kurang 4 bulan tanam anggur dan menjaga ubaydah dgn sepenuh masa, isnin ni (3 jun ) saya kena bekerja untuk terus membayar hutang ptptn [ kalo pr menang tak pyh pk..hehe]

hrp ubaydah oke.. [ walopun tahu dy takkan oke sbb dy masih menyusu badan.. dy tak pernah mahu susu botol dan tak reti hisap botol ] hmm.. berharap ubaydah oke dan oke.. kalo takpun, mungkin amik masa ckit..huhu

pintu untuk masuk universiti utk kali kedua sudah pun dibuka..tinggal nak masuk atau tak sahaja ke tmpt itu. bila dikenang cabaran menghabiskan degree dgn anak 1 membuat saya begitu kagum dgn org yg ada 3 4 org anak tp bleh habis smpai phd..mmg tabik springgggg! saya? xtahu lagi bagaimana nasibnya..

fasa baru dgn status yg masih sama.. tp fasa baru itu sbg seorang pekerja, dan pelajar sarjana [mungkin ] dan masih memegang taklifan yg indah sbg isteri dan ibu.. =D

biz online? sudah mula slow.. sesi 4 bulan sepenuhnya sy guna utk menjaga ubaydah..biz buat time mcm busan sgt time ubaydah tdo je.. niat asal nk fokus biz time tak keje..tp tak leh la..kena fokus anak jugak..ni usia emas anak..mmg rugi kalo sy lepaskan usia emas begitu shj..duit boleh dicari, tp usia emas anak yg berlalu takkan boleh dicari smpai bila2.. cuma skrg bila terpaksa kerja, siang utk kerja..ptg n malam fokus pd ubaydah.. lagi minimumkan masa utk biz.. xpelah, rezeki di mana2 ^_^ kerja yg akan dibuat nnt ni pun based on biz jugak.. kerja ngan umi abah, insyAllah ada berkatnya. cuma sy tak pasti smpai bila sy akan bekerja dgn umi abah.. cuma slagi punya waktu dan peluang, insyAllah akan bkerja dgn mereka..

pen off~ ubaydah da gerak2 ;p


Thursday, May 23, 2013

2 pagi~

^_^ lina mursyidah hamzah at 2:13 AM 0 pandangan dari kamu
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

ni kali ketiga abah bertanding di kerusi parlimen.. dan spt yg dijangka, kalah..
kata abah " dah biasa kalah, kalo menang terkejut juga"

cuma, ada isu boikot memboikot pulak di bhgn abah bertanding.. sedih juga sbb org bersangka bukan2 hny dgr cerita mulut ke mulut..diajak bersemuka sendiri dgn abah x mahu..lebih percayakan cerita kedai kopi dari bertanya empunya diri =)

sejak 2008 lagi abah tak mahu bertanding dah..lepas kalah 2004..kali ni pun abah tak mahu juga sbb nk bekerja blakang tabir shj sbg jentera pru.. tp syura mahukan abah bertanding, dan abah wala'. abah wala' pun ada org pakatan yg marah2..x puas hati..hmm..manusia2..

saya secara peribadi tgk umi abah bekerja utk Islam.. PAS.. berhabis berpuluh ribu ringgit..tenaga masa usah ckp la.. masih sy ingat umi demam smpai terlantar shj di rumah tak leh bgun sbb gerak kerja pru 13 ni.. betapa hmpir stiap hri sblm2 pru komitednya smpai sminggu 4 5 kali balik hari drive ulang alik phg-kl, tp bila sy tgk org yg komen mcm2 tak puas hati, sy jd geram.. yg menghairankan, umi abah tetap tenang berdiam.. sy belajar dr mereka tentang ketabahan, ketenangan berhadapan buah mulut org yg berkata bukan2..

masalah di tmpt abah sy dr segi pimpinan kawasan adalah tidak nampak figura yg boleh gantikan tmpt abah.. kini, abah sudah pun mengotakan janjinya utk meletak jwtn dalam pimpinan PAS kawasan =) kata abah bg laluan pd generasi baru.. sudah lama sbnrnya abah mahu melepaskan jwtn dan memberi laluan bru..cuma mslhnya tiada pengganti abah..

kini tydp kawasan lah yg memangku.. dan mulut2 yg komen mcm2 tu sepatutnya boleh berhenti bercakap yg bukan2 psl abah sebaliknya boleh promot calon pilihan masing2 utk dinaikkan ke ydp dan fikir strategi utk pru akan dtg..

skrg abah boleh fokus penuh pd bisnes..dan juga dakwah abah tak pernah terhenti sejak dulu dlm keadaan tidak berjwtn hingga la kini.. saya wajib mencontohi bagaimana tenangnya abah dan tenangnya umi dgn sepak ranjang politik...

sentiasa mendoakan abah diberikan rahmat Allah yg tak putus..mendoakan abah supaya dipermudah laluan ke syurga dan dipermudah urusan kehidupan di dunia dan di sana..amiiinnn

p/s : dr dulu lg, sy paling tak suka sikap org yg hebat bercakap tp dy hanya tahu bercakap shj.. tidak berbuat apa2..HANYA TAHU BERCAKAP.. =)

dan plg tak suka org yg dgr cakap org mulut ke mulut tanpa bertanya pd empunya diri..

Saturday, April 27, 2013

semakin jauh

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:53 PM 0 pandangan dari kamu
bila makin jauh, ingatkan makin rindu..tp rupanya makin lupa
dari dulu lagi sy tak percaya pd laungan keramat yang mereka sebut2kan setiap kali bersama
sebab asas kpd laungan keramat itu pun mereka tidak 'lepas'
memburukkan dan memfitnah @ dgr cerita org menjadi asas mereka..
yg sekepala masih terus bersama..
yg berbeda ditinggalkan..

syukur pada Tuhan, sepanjang masa sy di sana bukan krn manusia..
tp kerana kerja.. dan sy amat rindukan kerja itu..

dan skrg sy sudah rasa dan yakin siapa sebenarnya ahli yang benar2 menjiwai laungan keramat ketika bersama2 dulu =)


Monday, April 22, 2013

coret-coret

^_^ lina mursyidah hamzah at 2:36 PM 0 pandangan dari kamu
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha penyayang

semalam ke MPH mencari satu buku yg amat penting..tgh2 mencari buku, abg yg tgh pgg Ubaydah dtg kat saya..

"Lina..Ubaydah nk buku"

"tape..amik je mane yg dy nak.."

Ubaydah mmg sgt gilakan buku! bgn tdo buku, makan buku..sblm tdo pun buku.. kalo mainan kureng..ade kawan sebaya baru dy nk main..lau x buku je.. byk benda ubaydah da tahu.. teringin nk ajar huruf jawi.. =) dy org yg mudah ingat..tak mengapa dy tak boleh bercakap lagi sbb dy amat cekap mengecam.. tgk masjid buat gaya azan n nk solat.. tgk bas buat gaya mcm dlm lagu 'the wheel on the bus'

penah terpikir nk duk umah je terus smpai bila2.. sungguh! didik anak sendiri rasa sgt seronoknya.. tapi dek krn kos hidup + hutang ptptn yg perlu dibyr, terpaksa juga cari kerja.. x lama mungkin utk bekerja.. habis hutang duk umah je..

hujung minggu ni ade Islamic Matta fair.. saya suka pegi sbb tgk pakej2 menarik..hehe. tp g cuci mata je la..nk betul2 travel tu kena tunggu Ubaydah jalan.. amik iktibar g singapore ritu dy tak leh jalan lagi..penyudahnye g legoland kt johor n USS mcm sia2 je sbb x dpt main byk mainan..hehe..

pesta buku menjelang tiba.. buat masa ni dlm kepala takde buku yg ingin dibeli.. kalo pegi pun skdr mencuci mata..hehe, suka sgt berjalan kami ni =p.

dan utk abah, 5 mei ni insyaAllah kakak turun menyumbang satu undi utk abah..moga yg terbaik utk abah..menang kalah takpe.. da penah kalah 2 kali pun sblm ni =) bila abah kalah esoknya tu mesti kita akan g bercuti sehari sekeluarga..seronok! tp hrp kali ni abah menang..x menang pun xpe, abah still lelaki terbaikk di mata kami smua =)

Thursday, March 21, 2013

250 + 250 = 500

^_^ lina mursyidah hamzah at 8:03 PM 0 pandangan dari kamu
Alhamdulillah..bulan lepas sy dpt baucer buku 1 Malaysia rm250.. dan sebanyak rm150 dr jumlah telah pun dihabiskan kat Big Bad Wolf baru2 ni kat seri kembangan..dan abg pun dpt jugak baucer minggu lepas rm250 utk buku.. dy kan student lg.. =) jd total baucer kami rm500.. di Big Bad Wolf byk baucer dihabiskan utk beli buku Ubaydah dan sedikit buku berkaitan kaunseling n psikologi utk sy.. Ubaydah suka sgt baca buku..kata abg walaupun letih melayan Ubaydah yang berulang2 nk baca buku yg sama, kena jugak maitain layan dan ajar..jgn patahkan semangat Ubaydah dan gilap potensinya.. hairan, toys yg dibelikan jarang2 main.. main skali skala.. buku yg jd keutamaan si kecil kami =)

dan abg yg dah lama mengidam nk bli atlas, alhamdulillah tercapai impiannya dpt beli 2 buah atlas =) dan habislah baucer kami digunakan pada hari selasa yang lepas ^_^ memandangkan skrg masih menetap di rumah keluarga sy, makanya di bilik lah segala2 barang diletakkan.. kata abg, kena angkut jugak buku2 ni g kilang.. ada tmpt kosong di situ.. da dpt umah sndiri nnt, bru angku balik ke rumah.. =)

Ubaydah da sedar dr tdo..kena pen off dulu..daaa~

Friday, February 15, 2013

sharing breasfeeding moment utk diri sendiri..kot lupa leh rujuk balik post ni =)

^_^ lina mursyidah hamzah at 7:17 PM 0 pandangan dari kamu
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

tetiba rasa nk tulis psl breastfeeding journey kali ni.. =)

Alhamdulillah..sehingga hari ni setahun 5 hari , Ubaydah masih fully breastfeed [bf] by me..

teringat waktu mula2 nk bf Ubaydah, susu tak keluar..cepat2 minta abang belikan pil tambah susu.. ikhtiar begitu kerana time tu pk nak bg anak susu badan..masih di hospital ketika itu.. dan Alhamdulillah, dgn ikhtiar itu susu byk lepas telan pil.. dan setakat ni takde effect2 yg buruk..even dgn cara 'segera' nk dptkan susu, itu adalah salah satu usaha demi anak tersayang..

seminggu yang pertama menyusu mengalami kesakitan/kepedihan tapi hati ibu dan sygnya pd anak, rela ditahan dan diketap bibir sewaktu kesakitan datang bila susu diberikan pd si anak =) time tu sedar bahawa menjadi ibu itu indah, mmg utk anak sanggup lakukan apa sahaja..kasih ibu membawa ke syurga..dan saya semakin syg pd umi sy :')

dan susu Ubaydah terus meriah..ada kalanya down juga, tp sy akan ambil habbatus sauda plus garlic keluaran syarikat umi abah sy..mmg itu yg sy amalkan sepanjang 6 bulan pertama menyusu Ubaydah..dan minyak kelapa dara =) oh ya, ubat homopati pun ada makan..hingga skrg tak ambil sebarang jamu ..

sy pernah cuba pam susu..alhamdulillah banyak la jugak..tp syg Ubaydah tak mahu minum dgn botol..jd susu2 itu dibazirkan begitu shj =) dan secara seriusnya direct feeding untill now.. bila df ngan anak, mmg kita akan rasa dekaaaattttt sgt2 ngan anak..bonding tercipta, kasih makin menebal antara ibu dan anak..each time df, kami bertentang mata dan bergurau2..melihat senyuman si kecil membahagiakan sy

menyusukan anak adalah salah satu latihan utk bersikap positif..sbb bila kita positif, susu mmg akan byk..bila kita stress atau sedih..susu sikit je..dan kena sentiasa percaya bahawa rezeki utk anak itu ada. dan kalo time2 susu nampak mcm sikit, nyusukan aje..biar demand dr baby smpai ke otak dan supply dr badan juga akan terhasil..always believe and positive!

lebih gemar memilih supplement berasaskan sunnah =) skrg tak makan dah dan susu masih byk..Alhamdulillah..rezeki anak. walopun Ubaydah da ade 4 gigi., so far tak menggigit kecuali time dy tak sengaja..bila dy gigit sec tak sengaja tu sy tak cepat mengaduh or menjerit sakit, sebaliknya sy alih perhatian dy..kalo menjerit, kompem dy akan buat lg..ingat kita duk main dgn dy..sbb da test suh dy gigit jari..hehe..kita buat2 jerit dy buat lagi..dan lagi..so bila tergigit tempat menyusu, better diam je n alih perhatian dy..nnt dy tak gigit dah..

ada lg setahun masa nk susukan Ubaydah..serius, sgt terasa masa setahun berlalu..n dah mula rindukan dy zaman baby dulu..huhu.. setiap saat yang berllau menjadikan sy lebih menghargai anak, suami dan keluarga..amanah utama saya ^_^

Wednesday, February 6, 2013

i love piicm

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:57 AM 0 pandangan dari kamu
Assalamualaikum...

sharing2 skit smntara Ubaydah tdo..dedulu masa preggy selalu sgt la dok bukak page PIICM ..mmg selalu sgt2 la..bukak hp je mesti nk tgk info2 kehamilan..maklum ler, mengandung anak sulung..kena czer plak tuh..so mmg byk la gain info kat cni..seronok sgt sharing2 dgn mommies to be yg len3..

Alhamdulillah..now Ubaydah nk dkt setahun still bersama PIICM lg..coz kdg2 org share mslh2 anak n fmly besides masalah mengandung lg byk la..nama pun persatuan ibu2 comel mengandung..mcm page ni cover smua benda..like sgt2..

now berbisnes plak dgn PIICM..alhamdulillah..rezeki ade utk anak..hope this page will success ever n ever.. kengkawan yg terterjah blog ni..leh ler suah2 page tu kalo anda sg preggy ke..even anak kedua ketiga..coz lain anak lain benda yg kite hadapi.. ^_^


Monday, January 28, 2013

coret2 sikit2

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:46 PM 0 pandangan dari kamu
Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Sweet vacation with them..
Alhamdulillah..last week happy sgt! sbb dpt bercuti spend masa dgn fmly sendiri n fmly mertua di Singapura..i feel so happy sbb yelah, dpt tgk smua epi berkumpul ramai2..susah kotttt kalo nk gather smua bercuti skali..dgn abah umi yg super duper bz..but one thing that i very2 sure..umi abah sgt2 akan carik masa utk spend holiday together kat mana2 n mmg optimumkan masa tersebut..also fmly mertua pun best! kak hani yg keje as doctor mmg pyh nk dpt cuti..so bila da dpt gather skali reramai mmg syok..
makanan kat USS sedap dan hrga berpatutan n ayam sgt besar (separuh ekor ayam sorang) . even tak dpt main sgt pun kat Legoland n USS, what is most important for me is my family's smile and happiness.. Alhamdulillah..

Perubahan Ubaydah yg agak ketara..
Menjelang beberapa hari nak masuk setahun..Ubaydah ada beberapa perubahan yang agak mengejutkan..
1. suka sgt naik stroller smpai minta sungguh2 nak naik supaya org tolak g la mana2 pun..COZ dulu bukan main paaaaayah sgt dy ni nk stay dlm stroller even in a minute!

2. ramah terlebih..dah pandai nk usik2 org n senyum2 kat org but still xnak g kat org..tp suke nk main dgn org..kat tmpt imigresen bleh plak suara dy sorg2 yg kuat..abes smua org pakat tgk..nk usik2 org la..kat USS org dah habis show bru dy nk bising n smua or pandang dy lagi..mungkin social development dy sedang naik sikit demi sikit..

3. GILA BUKU! which is saaaaangat bagus..n mmg tiru 100% abah dy yg sgt minat membaca..kalo tak baca buku kat ubaydah, dy akan merengek smbil pegang buku suh kita baca kat dy..bila smpai rumah balik dr vacation benda yg dy cari dlm bakul mainan dy adalah buku..bukan benda lain! dan paling haruuu...kalo nk suh dy makan kena baca buku kat dy smbil suap dy makan..kalo x mmg xnk makan..mmg mende ni sgt bagus bila dy suka buku dan saya serta suami kena bersabar ckit la..coz ubaydah suka duk ulang (khatam) satu buku berkali2..[ can't wait nk ajar Quran ]

4. dah pandai sebut ..baa baa..abaaahh..[ umi tak sbut pun ] haha..tp it is okay..nk tacing2 wat pe..i'm happy ubaydah sedang develop komunikasi dy bit by bit..

5. perkembangan fizikal kat bhgn kaki..bli kasut umur setahun - 2 tahun tp x muat..n mmg dr kecik org kata kaki dy besaq~

saya ~~
baru habis blaja dan tgh usha keje n tunggu result final..bisnes slow sbb tumpuan byk kpd ubaydah dan keluarga..n ada yg berkata sy mungkin hilang cust sbb x akti meniaga mcm dulu.. =) sy cuma mampu kata dlm hati cust, rezeki Allah bg..dan sejujurnya..walopun promosi kurang..duit tetap masuk..keluarga yg utama bg sy..dan mereka aulawiyat sy..pentingkan mereka, selit2 masa sikit2 aje berbiz dgn promosi2 ckit2..ade rezeki x kemana..yg penting usaha itu ada..dan tahu di mana keutamaan kita..

Tuesday, January 8, 2013

3 bulan pertama utk tahun 2013

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:44 PM 0 pandangan dari kamu
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lg Maha Penyayang

nampaknya nak fokus biz sampingan januari ni terbantut pulak plak..takpe, Allah knows best!

3 bulan pertama utk tahun ni super bz bg sy [ tapi smpt lg nk update blog sbb ubaydah bru tdoq semntara tunggu buburnya masak ] bulan januari bz sungguh awalnya krn tahu abah mertua buat keputusan nk bertunang stlh hmpir 9 bulan selepas kematian mama..alhamdulillah abah jmp jodoh baru..boleh jugak la duk tlg tgk sakit makan minum abah .. jd oleh kerana mcm agak mengejut, sy sbg menantu sulung pempuan, ditugaskan utk prepare hantaran..buat simple2 je..eheh..
dan penghujung januari ini, percutian bersama keluarga sndiri + keluarga mertua pula..esok final presentation utk final sem sy sbg pelajar ijazah di IIUM..

dan januari ini juga shbt sehidup semati baik sy akan mengakhiri zaman singlenye..finally!  NAMA DIA FATIMAH MOHAMAD NOOR =)

FEBRUARI UBAYDAH AKAN GENAP SETAHUN.. 

ingatkan nk usha2 kerja..tapi belum boleh lg..hehe..sbbnya..mestila ade sebab..awal bulan 2 nak ke terengganu dan kelantan..dan mungkin lepas tu sibuk pulak dgn perbincangan dan persiapan utk perkahwinan abah jika diizkan Allah..=) bulan 3 ini..

dan bulan 3 ade 2 shbt sy juga yg akan bernikah..kedua2 mereka dtg pd majlis sy..dan kedua2 mereka adalah lelaki dan perempuan..hehe..dan setelah diatur2..insyaAllaha kan hadir juga majlis ke rumah mereka lepas setel majlis kat umah pengantin perempuan bakal isteri abah..

lepas bulan 3 baru leh pokes mende lain..kalo xde aral =)  asyrina online store pun da slmt didaftarkan 31 disember lepas sbb byr rm50 je utk 5 tahun..haha..still biz ni hny sampingan..tp kalo berdaftar oke ckit..org pun yakin dan who knows kalo nk terserius ke..;p
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea