^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Friday, February 15, 2013

sharing breasfeeding moment utk diri sendiri..kot lupa leh rujuk balik post ni =)

^_^ lina mursyidah hamzah at 7:17 PM
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

tetiba rasa nk tulis psl breastfeeding journey kali ni.. =)

Alhamdulillah..sehingga hari ni setahun 5 hari , Ubaydah masih fully breastfeed [bf] by me..

teringat waktu mula2 nk bf Ubaydah, susu tak keluar..cepat2 minta abang belikan pil tambah susu.. ikhtiar begitu kerana time tu pk nak bg anak susu badan..masih di hospital ketika itu.. dan Alhamdulillah, dgn ikhtiar itu susu byk lepas telan pil.. dan setakat ni takde effect2 yg buruk..even dgn cara 'segera' nk dptkan susu, itu adalah salah satu usaha demi anak tersayang..

seminggu yang pertama menyusu mengalami kesakitan/kepedihan tapi hati ibu dan sygnya pd anak, rela ditahan dan diketap bibir sewaktu kesakitan datang bila susu diberikan pd si anak =) time tu sedar bahawa menjadi ibu itu indah, mmg utk anak sanggup lakukan apa sahaja..kasih ibu membawa ke syurga..dan saya semakin syg pd umi sy :')

dan susu Ubaydah terus meriah..ada kalanya down juga, tp sy akan ambil habbatus sauda plus garlic keluaran syarikat umi abah sy..mmg itu yg sy amalkan sepanjang 6 bulan pertama menyusu Ubaydah..dan minyak kelapa dara =) oh ya, ubat homopati pun ada makan..hingga skrg tak ambil sebarang jamu ..

sy pernah cuba pam susu..alhamdulillah banyak la jugak..tp syg Ubaydah tak mahu minum dgn botol..jd susu2 itu dibazirkan begitu shj =) dan secara seriusnya direct feeding untill now.. bila df ngan anak, mmg kita akan rasa dekaaaattttt sgt2 ngan anak..bonding tercipta, kasih makin menebal antara ibu dan anak..each time df, kami bertentang mata dan bergurau2..melihat senyuman si kecil membahagiakan sy

menyusukan anak adalah salah satu latihan utk bersikap positif..sbb bila kita positif, susu mmg akan byk..bila kita stress atau sedih..susu sikit je..dan kena sentiasa percaya bahawa rezeki utk anak itu ada. dan kalo time2 susu nampak mcm sikit, nyusukan aje..biar demand dr baby smpai ke otak dan supply dr badan juga akan terhasil..always believe and positive!

lebih gemar memilih supplement berasaskan sunnah =) skrg tak makan dah dan susu masih byk..Alhamdulillah..rezeki anak. walopun Ubaydah da ade 4 gigi., so far tak menggigit kecuali time dy tak sengaja..bila dy gigit sec tak sengaja tu sy tak cepat mengaduh or menjerit sakit, sebaliknya sy alih perhatian dy..kalo menjerit, kompem dy akan buat lg..ingat kita duk main dgn dy..sbb da test suh dy gigit jari..hehe..kita buat2 jerit dy buat lagi..dan lagi..so bila tergigit tempat menyusu, better diam je n alih perhatian dy..nnt dy tak gigit dah..

ada lg setahun masa nk susukan Ubaydah..serius, sgt terasa masa setahun berlalu..n dah mula rindukan dy zaman baby dulu..huhu.. setiap saat yang berllau menjadikan sy lebih menghargai anak, suami dan keluarga..amanah utama saya ^_^

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea