^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Wednesday, January 22, 2014

genap 2 tahun

^_^ lina mursyidah hamzah at 2:19 PM
Alhamdulillah..

genap 2 tahun umur ubaydah dlm tahun hijrah..17 rabiul awal 1433 dilahirkan pagi jumaat =) sempurna juga penyusuan badan sec direct feeding selama 2 tahun hingga saat ini. belum terfikir utk wean off lagi..huhu. sbb bila tgk ubaydah menyusu rasa mcm dia masih lagi my baby boy...menyusubadan, body contact-eye to eye really amazing and wonderful experience for me!

ubaydah sudah banyak perkembangan seiring dgn pertambahan usia. kalau dua2 tangan ada pensil akan melukis pakai 2-2 tangan. mungkin ni fasa biasa bg seorang kanak2 tgh kompius dominan tgn mana. namun bila perhati, ubaydah fleksibel guna 2-2 tgn beraktiviti setakat ni, menulis, melukis,makan,membaling,memegang pasti akan maksimumkan dan gilir2 tgn..kata prof guru saya, adalah tidak mustahil utk seseorang itu ada balance dlm penggunaan otak kiri dan kanan. but it's rare..ia boleh dilatih sejak kecil. terpulang pd ibu bapa samada mahu melatih utk dominan satu belah or dua-dua belah. kami berdua hanya membiarkan sahaja ubaydah guna dan biar dia sendiri identify which one is better fom him. we just guide him to hold things well, draw n write well. dari segi perkembangan sosial juga nampak perubahan mula nak sikit2 kat org..mungkin krn dok taska. perkembangan vocab cepat tangkap.pelat masih tebal but it's okay. teruskan bercakap dgn bhs yg betul. pergi mana2 spjg jalan akan tunjuk dan sebut apa yg dia nampak, and of course as parents mmg kena acknowledge n layan each word and things yang dia tunjuk. praise him and encourage him continuosly. insyaAllah..

kurang seminggu lagi akan dpt result sem 1. kurang 2 minggu lagi akan masuk sem baru. Alhamdulillah dah duduk umah sewa sendiri, so everything must well organized n masih sy dlm 'training' pengurusan..training yang tidak pernah ada penghujung.

bakery jugak semakin tak menang tangan. dengan kesibukan kerja di pejabat dan bakery. menerima tempahan berjadual.every week mesti hantar ke kedai kek yg buat. abah umi byk sgt menolong menyokong. alhamdulillah. di'offer' letak kek di kedai makan mereka. i'm so happy (Alhamdulillah). dikurnia fmly memberS yg sgt2 menyokong each other's interest/passion..guide n train kami... follow n redha dgn each minat kami semua 9 beradik..

2 minggu ni umi abah n 4 adik laki pi umrah..tinggal la kami yg berbaki 5 org plus menantu 3 org menguruskan syarikat dan kedai makan secara 'minor' dengan pantauan dan setiap laporan harus dilapor (mujur ada whatsapp)..byk lg kena blajar n akan terus nk blajar ^_^

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea