^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Thursday, January 9, 2014

ubaydah dan breastfeeding.

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:27 AM
Alhamdulillah..kurang 2 minggu lagi ubaydah menjengah 2 tahun ikut kalendar Islam..senang nk ingat tarikh lahirnya adalah 5 hari lepas 12 rabiulawal..dulu target nak ubaydah lahir 12 rabiulawal..tp yelah, Allah lebih tahu apa yg terbaik..mcm tu la manusia, target nak yg terbaik terbaik..tp Allah lg tahu apa yg terbaik kan? =)

Alhamdulillah juga, hingga saat ni Ubaydah masih menyusu badan! tanpa diberi susu tepung. saya punya style tak mcm org lain yg buat keep on pumping every certain hour utk pastikan susu sentiasa ada. sejak ubaydah lahir sampai skrg mmg byk kali da bengkak susu. tips saya mudah, sy tak pasti ia praktikal utk org lain atau tak..tp sy punya cara mcm 'derhaka' ckit la dari saranan pakar/kaunselor laktasi. sepanjang saya menyusukan ubaydah, sy amalkan fikiran positif.

pernah susu drop, sy terus amik habbatusauda plus garlic keluaran muslimahshop. sy tak amik berterusan.amik ketika susu drop shj. dan alhamdulillah susu kembali banyak. bg sy, supplement is just supplement..bukan mende yg perlu diambil berterusan. ambil ketika perlu shj [ini mazhab sy..hehe, tak stuju takpe]. Hinggalah saya praktikal, sy kurang terikat ngan menyusu ubaydah..setelah beberapa jam baru lah ubaydah boleh menyusu. ketika itu sy risau amat kalau susu sy akan putus habis. sbb yelah, duk dgr susu ni kena slalu pam..sbb demand ade, supply pun ade la kan..bila sy risau or in negative mood, mula la susu surut..waaaaa, ini tak patut hokay, so sy cepat2 shift mood n be happy buang kegusaran psl susu akan takde..just keep on brestfeeding walopun tak mcm masa org lain bf ada waktu2nya..pam ada waktu2nya..sy bf time ubaydah ada je..

alhamdulillah..even smpai skrg 8 jam sy tak nyusu ubaydah, bila ubaydah ada n menyusu, susunya masih ada, masih byk dan masih pekat.doa banyak. dan hidup positif! mmg susu akan banyak..pikir susu mmg ada utk anak..mmg susu akan byk..susu takde? takpe, cr supplement utk susu,jumpa kaunselor/pakar laktasi..da ade, buat rutin utk susu banyak..mana org yg perlu pam, pam lah..yg perlu menyusu direct, menyusu direct..dan bila da usaha mcm2 tapi takde jugak, maka redha..mungkin stakat itu shj rezekinya..

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea