^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Tuesday, October 7, 2014

7 jam diisi dengan aktiviti oleh ubaydah

^_^ lina mursyidah hamzah at 6:18 PM
Bismillahirrahmanirrahim

bebaru ni balik kedah untuk raya haji. lebih kurang perjalanan memakan masa 7 jam..amazingly, 7 jam ni ubaydah tak tidur langsung. sebaliknya, dia beraktiviti macam2 dalam kereta dan yang jadi teman beraktiviti adalah uminya.

selalu saya baca di dalam artikel ataupun jurnal2 tentang creative thinking towards children di mana menekankan aspek persediaan material atau bahan atau aktiviti utk si anak stimulate their own thinking as well as their own creativity. for me, masa sepanjang perjalanan tu mmg prepare tab je full bateri sbb ubaydah selalunya tidur dalam perjalanan. kali ini berbeza!

namun, yang menjadi kejutan..even saya tak prepare apa2 aktivit untuk stimulate his thinking, dia sendiri dengan sendirinya mencari dan berimaginasi serta berbual2 dengan saya di dalam kereta. antara aktivit yang dilakukannya adalah imagine dusun buah ada di dalam kereta, atap kereta dijadikan tempat untuk memetik buah..bermacam2 'buah' kami makan antaranya durian, limau, rambutan..he in his own world with his own imagination n creativity dan ubaydah melibatkan saya sekali secara totalnya ke alam yang dia cipta sepanjang 7 jam itu. abahnya yang sedang memandu sekali sekala diganggu olehnya disuruh makan buah-buahan..

antara perkara yang dibualkan dan ditanya oleh ubaydah sepanjang perjalanan ialah tentang apa yang ada di sekeliling, warna..kejadian alam cthnya dia bertanya kenapa hujan, apa akan adi kalau badan kena hujan, lots of topicS yang kami sama2 bualkan..dan saya sebagai ibu yang bz memanfaatkan 7 jam di dalam kereta ni khas untuk ubaydah..

seronok sebenarnya melayan setiap pertanyaannya yang di luar kotak budak seusianya sehingga saya ada yang kelu dengan pertanyaan2 nya..memikirkan jawapan yg betul dan logik yang boleh diterima dek akalnya..

saya suka perjalanan balik kedah kali ini! ^_^

ubaydah yang akan sediakan aktiviti untuk saya..tak perlu saya pening dengan aktiviti apa yang perlu dan yg penting tak pening dengan rengek tangis si kecil yang bosan dalam perjalanan sebab byk kali dgr pengalaman org yg alan auh kena bersabar sbb anak asyik nangis..saya pula kena sabar dengan anak aktif kreatif sgt. saya raikan sahaja kerana ia penting untuk perkembangan IQ,EQ dan juga SQ nya ^_^

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea