^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Friday, October 10, 2014

hadiah birthday yang best

^_^ lina mursyidah hamzah at 1:55 PM
bismillahirrahmanirrahim

alhamdulillah, 6 okt lalu genap la umur 26 tahun..moga Allah berkati umur yang sudah diguna ^_^

siangnya kami berjalan di sekitar alor setar, sampai ke malam..malamnya ubaydah terlihat bulan dan tunjukkan pada saya

ubaydah :umi..umi..tgk tu bulan..
saya : ya bulan..
ubaydah : sape yg buat bulan umi?
*saya agak tergamam ketika ini, ubaydah sangat banyak bertanya..jika saya menjawab Allah yg buat bulan apakah soalan seterusnya akan mencabar minda saya? saya bermonolog dan tiba terdengar suara ubaydah menjawab sendiri soalannya yg saya tak jawab lagi
ubaydah : umi,, Allah yang buat bulan.. Dia letak bintang2 kat langit..
*masa ni rasa mcm nk menangis..hadiah besday yang best gile rasa.. Alhamdulillah..dan sy nk clarifykan pada ubaydah betul ke dia tahu maksud sbnr "Pencipta?"
umi : sape yang buat bintang ni ubaydah?
Ubaydah : Allah la yang buat bintang...

terkejut saya dan bersyukur.. saya tak tahu darimana dia belajar semua ni n so suddenly suami saya ingatkan..dulu masa dalam perjalanan nak g talk di putrajaya setahun yang lalu, saya bercerita pada ubaydah langit bulan bintang Allah yg buat..namun, reaksi ubaydah waktu itu senyap..dan pada saya mungkin belum masanya lagi kot.. dan bila saya rujuk pada kawan yang belajar psikologi katanya, ubaydah da absorb pkara ni setahun yang lalu, dan sekarang dia faham apa yang umi dia katakan setahun yang lalu walopun tiada 'follow up' selepas malam setahun yang lalu itu..

maka fahamlah saya, benar kanak2 mudah absorb dan juga akan mengambil masa utk proses artikulasi yang berlaku di mindanya..dan hasilnya adalah sekarang, dan saya selama ini pun saya melakukan try n error untuk mengajar dan mendidik dia perkara yang melibatkan fikiran yang kritikal sesuai dengannya dan aktivit yang kreatif yang sesuai dengan usianya..

Alhamdulillah Alhamdulillah.. Alhamdulillah =)

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea