^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Thursday, January 30, 2014

takut hadir selepas gembira

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:59 AM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirahim..

dalam gembira menerima keputusan sem 1, tetibe terasa takut yg amat dan bimbang yg amat..


Wednesday, January 29, 2014

Alhamdulillah..result sem 1 okay!

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:30 PM 0 pandangan dari kamu
bismillahirrahmanirrahim..

lebih kurang pukul 1 pagi semalam terdetik rasa nk cek result. berdebar jgn cakap la. sbb yelah, saya ni full time student tp jd jugak full time worker, part time bakery..fulltime jd mak,anak,isteri.. phewww~
masa saya mmg totally different dengan masa org lain yg jd fulltime student juga. ramai juga classmate yg dah kawen ada anak amik fulltime..iranian girls yg sgt osem n kak masyitah.. jujurnya sy salute pd mereka2 yg punya anak suami yg perlu dilayan tetapi dlm masa yg sama memenuhi tuntutan belajar. serius sy salute. saya yg baru first sem ni pun mmg haru biru je smua but Alhamdulillah it's over for sem 1 n Alhamdulillah result yg dpt juga tak dijangka dek hati dan fikiran..

Allah sgt baik dan sgt memberi banyak pada saya. Alhamdulillah.. ^_^ 
sem 2 menanti dengan subjek2 yg tak sbar saya nk belajar..tajuknya amat menarik hati dan minda saya utk diperguna semaksimanya.. insyaAllah..ready for next sem ^_^

bakery masih berjalan sprti biasa.. eheh..keje pun tetap kena keje mcm biasa..anak suami rumah tetap perlu diuruskan seperti biasa..Allah murahkan pinjaman kekuatan lagi sem depan dan kehidupan yg mendatang..amiiiinn..
































Wednesday, January 22, 2014

genap 2 tahun

^_^ lina mursyidah hamzah at 2:19 PM 0 pandangan dari kamu
Alhamdulillah..

genap 2 tahun umur ubaydah dlm tahun hijrah..17 rabiul awal 1433 dilahirkan pagi jumaat =) sempurna juga penyusuan badan sec direct feeding selama 2 tahun hingga saat ini. belum terfikir utk wean off lagi..huhu. sbb bila tgk ubaydah menyusu rasa mcm dia masih lagi my baby boy...menyusubadan, body contact-eye to eye really amazing and wonderful experience for me!

ubaydah sudah banyak perkembangan seiring dgn pertambahan usia. kalau dua2 tangan ada pensil akan melukis pakai 2-2 tangan. mungkin ni fasa biasa bg seorang kanak2 tgh kompius dominan tgn mana. namun bila perhati, ubaydah fleksibel guna 2-2 tgn beraktiviti setakat ni, menulis, melukis,makan,membaling,memegang pasti akan maksimumkan dan gilir2 tgn..kata prof guru saya, adalah tidak mustahil utk seseorang itu ada balance dlm penggunaan otak kiri dan kanan. but it's rare..ia boleh dilatih sejak kecil. terpulang pd ibu bapa samada mahu melatih utk dominan satu belah or dua-dua belah. kami berdua hanya membiarkan sahaja ubaydah guna dan biar dia sendiri identify which one is better fom him. we just guide him to hold things well, draw n write well. dari segi perkembangan sosial juga nampak perubahan mula nak sikit2 kat org..mungkin krn dok taska. perkembangan vocab cepat tangkap.pelat masih tebal but it's okay. teruskan bercakap dgn bhs yg betul. pergi mana2 spjg jalan akan tunjuk dan sebut apa yg dia nampak, and of course as parents mmg kena acknowledge n layan each word and things yang dia tunjuk. praise him and encourage him continuosly. insyaAllah..

kurang seminggu lagi akan dpt result sem 1. kurang 2 minggu lagi akan masuk sem baru. Alhamdulillah dah duduk umah sewa sendiri, so everything must well organized n masih sy dlm 'training' pengurusan..training yang tidak pernah ada penghujung.

bakery jugak semakin tak menang tangan. dengan kesibukan kerja di pejabat dan bakery. menerima tempahan berjadual.every week mesti hantar ke kedai kek yg buat. abah umi byk sgt menolong menyokong. alhamdulillah. di'offer' letak kek di kedai makan mereka. i'm so happy (Alhamdulillah). dikurnia fmly memberS yg sgt2 menyokong each other's interest/passion..guide n train kami... follow n redha dgn each minat kami semua 9 beradik..

2 minggu ni umi abah n 4 adik laki pi umrah..tinggal la kami yg berbaki 5 org plus menantu 3 org menguruskan syarikat dan kedai makan secara 'minor' dengan pantauan dan setiap laporan harus dilapor (mujur ada whatsapp)..byk lg kena blajar n akan terus nk blajar ^_^

Thursday, January 9, 2014

ubaydah dan breastfeeding.

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:27 AM 0 pandangan dari kamu
Alhamdulillah..kurang 2 minggu lagi ubaydah menjengah 2 tahun ikut kalendar Islam..senang nk ingat tarikh lahirnya adalah 5 hari lepas 12 rabiulawal..dulu target nak ubaydah lahir 12 rabiulawal..tp yelah, Allah lebih tahu apa yg terbaik..mcm tu la manusia, target nak yg terbaik terbaik..tp Allah lg tahu apa yg terbaik kan? =)

Alhamdulillah juga, hingga saat ni Ubaydah masih menyusu badan! tanpa diberi susu tepung. saya punya style tak mcm org lain yg buat keep on pumping every certain hour utk pastikan susu sentiasa ada. sejak ubaydah lahir sampai skrg mmg byk kali da bengkak susu. tips saya mudah, sy tak pasti ia praktikal utk org lain atau tak..tp sy punya cara mcm 'derhaka' ckit la dari saranan pakar/kaunselor laktasi. sepanjang saya menyusukan ubaydah, sy amalkan fikiran positif.

pernah susu drop, sy terus amik habbatusauda plus garlic keluaran muslimahshop. sy tak amik berterusan.amik ketika susu drop shj. dan alhamdulillah susu kembali banyak. bg sy, supplement is just supplement..bukan mende yg perlu diambil berterusan. ambil ketika perlu shj [ini mazhab sy..hehe, tak stuju takpe]. Hinggalah saya praktikal, sy kurang terikat ngan menyusu ubaydah..setelah beberapa jam baru lah ubaydah boleh menyusu. ketika itu sy risau amat kalau susu sy akan putus habis. sbb yelah, duk dgr susu ni kena slalu pam..sbb demand ade, supply pun ade la kan..bila sy risau or in negative mood, mula la susu surut..waaaaa, ini tak patut hokay, so sy cepat2 shift mood n be happy buang kegusaran psl susu akan takde..just keep on brestfeeding walopun tak mcm masa org lain bf ada waktu2nya..pam ada waktu2nya..sy bf time ubaydah ada je..

alhamdulillah..even smpai skrg 8 jam sy tak nyusu ubaydah, bila ubaydah ada n menyusu, susunya masih ada, masih byk dan masih pekat.doa banyak. dan hidup positif! mmg susu akan banyak..pikir susu mmg ada utk anak..mmg susu akan byk..susu takde? takpe, cr supplement utk susu,jumpa kaunselor/pakar laktasi..da ade, buat rutin utk susu banyak..mana org yg perlu pam, pam lah..yg perlu menyusu direct, menyusu direct..dan bila da usaha mcm2 tapi takde jugak, maka redha..mungkin stakat itu shj rezekinya..

habis sem 1 ~Alhamdulillah~

^_^ lina mursyidah hamzah at 11:10 AM 0 pandangan dari kamu
alhamdulillah..Alhamdulillah..alhamdulillah..

semalam paper last dapat diselesaikan. soal markah itu bukan kuasa saya. sepanjang satu semester ini, sungguh banyak kali sy 'terjatuh' malah 'tersungkur' hingga sampai rasa tidak mahu meneruskan lagi.
dengan kerja fulltime di syarikat ayah. dengan anak kecil yg perlukan perhatian. dan dengan diri sendiri yang kadang2 ngot nget..eheh!

seinfiniti syukur juga, spjg pengajian sem 1 ni Ubaydah mendapat terlalu byk perhatian dari abahnya. di saat saya ke kelas, abahnya teman bermain dan belajar. suami saya terlalu banyak jasanya dlm saya mengharungi sem ni. asbab saya sambung belajar pun dari suami yang tak pernah putus asa menyuntik aura positif utk sambung belajar. tak pernah memaksa hanya menyuntik sikit demi sedikit. dan semangat itu sy terima dgn ikhlas dan redha kerana bila mula masuk belajar sy rasa sgt seronok! [bercampur2 dah ha tulisan..;p]

umi abah saya juga ant insan yg paling banyak jasa.. merangkap majikan, memberi keizinan sy pergi ke kelas walupun dlm waktu pejabat. formulanya mudah,asalkan kerja siap. kerja pun hanya 'berat' ketika hujung bulan dan awal bulan =). bertuah sbnrnya saya dpt suami yg menyokong belajar,dpt ibu bapa yg benarkan sy kerja sambil belajar. Alhamdulillah..bertuahnya saya!

part time bakery saya lakukan juga utk tambah side income. dengan keadaan ekonomi yang memerlukan saya buat side income. tipulah kalau tak letih..letih mmg letih tp baking adlah minat sy jd sy enjoy melakukannya. cuma jika sy benar2 tak larat sy akan tolak order org.

seiingat saya, 2 minggu terakhir disember yang lepas salah satu ketika di mana sy rasa sgt tegang. hoho..dgn duedate assignments yang banyak dan mencabar pemikiran. serabut sgt rasa ketika itu Alhamdulillah..dpt juga harungi siap on time.

pindah rumah bermula bulan 12 smpai skrg belum pun skali penah tdo di rumah baru. hanya barang2 shj yg dihntr sedikit demi sedikit. insyaAllah minggu depan mungkin boleh dah kot nk masuk fasa sebenar 'hidup berkeluarga'.

doakan saya dpt result ok yang membolehkan sy terus habiskan master. kurang 3.0 ada potensi utk dibuang universiti..doakan saya dpt 4.o pun takpe dah..eheh!

pen off ^_^
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea