^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Thursday, November 12, 2015

Alhamdulillah..graduate!!

^_^ lina mursyidah hamzah at 2:05 PM 0 pandangan dari kamu
Bismisllahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, sabtu lepas selamat majlis konvokesyen. hanya majlis untuk so-called meraikan graduan2 yang berjaya menghabiskan pengajiaan..actually it is more than that..should be lecturers yang mengajar yang sampai scroll..eheh! dan keluarga2 yg sgt2 banyak menyokong patut bg pass lebih sket masuk dewan..

Alhamdulillah, abg merupakan insan yg sgt2 byk sgt2 berkorban dan sgt3..(byk nau sgt sbb nk gmbrkan betapa bersyukurnya aku punya suami seperti dia) banyak membantu aku dalam pelbagai aspek dalam meniti perjalanan sarjana ni. terlalu byk berkorban rasa juga dia..berkorban masa juga dia..segala yang dia ada, dia korbankan untuk perjalanan ini.. setiap hari kutitipkan doa Allah mudahkan dan cepatkan perjalanan di titian sirat menuju ke syurgaNya..

Ubaydah, anak yg kecil selalu berkorban 'masa' emasnya dan sgt membantu dan memahami uminya sedang berjuang menuntut ilmu. diakui, kebanyakan masa ubaydah byk dihabiskan bersama abahnya. tetapi Ubaydah tak pernah lupa dan selalu meletakkan aku sebagai ibunya yang paling utama dalam apa jua perkara...Ubaydah satu2 harta yang aku ada..

Umi dan abah, sgt byk membantu kewangan kami dan benarkan kami tinggal bersama dek kerana kondisi kewangan kami yg amat terhad. terlalu byk sumbangan jasa umi dan abah dari aku lahir hingga kini melihat aku di dewan menerima sarjana.. ini adalah utk kalian..Allah berikan syurga untuk kalian..

Pensyarah2 yg tak pernah jemu melayan aku yg selalu tanya soalan yg simple dan basic..yang tak pernah marah dan boring dengan kesilapan2 yg aku lakukan spjg aku belajar dan menulis.. sesungguhnya tanpa keredhaan kalian terhadap ilmuku, tak mungkin aku di sini... jariah kalian pasti menerangi perjalanan kalian smpai syurga dengan mudahnya..

Adik beradik dan keluarga mertua yang selalu mendoakan dan memberikan semangat.. Allah sahaja yg tahu betapa sayangnya aku pada kalian..

sahabat2 seperjuangan yg selalu melayan pertanyaan dan sering memberi macam2.. Allah mudahkan urusan kalian sampai syurga!

Didoakan kita smua smaa2 berkumpul di syurga..dengan redhaNya..

terima kasih semuanya :')

LINA MURSYIDAH HAMZAH
SARJANA PENDIDIKAN (TEACHING THINKING)
IIUM 2015

Tuesday, September 8, 2015

pengalaman interview part timer tutor oum

^_^ lina mursyidah hamzah at 12:12 PM 6 pandangan dari kamu
bismillahirrahmanirrahim

ahad lepas iaitu 6 sept 2015 p interview lg..haa..sharing interview je la yg dapek buat masa ni ..huhu
utk post part time tutor..memula sampai tu cuakk je sbb tgk smua org 'muka yang berpengalaman' n kebanyakannya mcm ada keje tetap tp nk cr income lebih..da kat ctu rasa mcm down jek..ngan status diriku yg freshie n 0 pengalaman yg formal..n forst time g iv pun dpt bfast box..murah sungguh rezeki oum ni..

okay..masuk2 je bilik iv panel sorg..pastu mcm biasalah antara isi2 interview
- perkenal diri
-boleh ajar subjek ape
-ada experience ke tak
-tau tak psl oum

pastu sembang2 je lebih. panel ni byk tny psl kaunseling even saya mintak utk ngajar thinking skills...da master pun speclization thinking skill..nampak dia tick nama saya dan sorg lagi dlm list..dlm byk2 nama..takat saya yg no 22 tu nama kami dua org baru ditick..tatau la tick lulus ke gagal ke..tapi banyak kali panel tanya no fon idup ke tak..n part bestnya dy tanya mcm2 smpai terkeluar lah segala kerja part time yg penah di buat tapi x masuk resume eg : ngajo tuition, cashier, clerk..n dy habaq kata awk jd praktikal kaunselor pun still itu adalah pengalaman cuma jgn habaq kat panel itu adalah praktikal..just said u penah wat kausseling, ngaja budak tuition, ngaji bagai..siap pesan selalunya informal working experience lagi berharga dari formal working experience..suka sgt panel ni sbb byk tips dy bagi..n byk mende dy perturunkan..slama ni org duk kata resume sy tak gempak la x best la dah tu sy mintak cara ajar mcm mn nk tulis gempak2 no jawapan..tp panel ni bgtau ape yg sy nak tau..tak kesah la nampak mcm downgradekan diri..tapi tahu dah apa nk buat akan dtg..

daaa~

Monday, September 7, 2015

pengalaman temuduga pegawai psikologi unisel

^_^ lina mursyidah hamzah at 6:05 PM 0 pandangan dari kamu
bismillahirrahmanirrahim

da berkurun baru bleh share..huhu..lupa dah bila temuduganya. okelah..to cut short, masa interview ni kat unisel bestari jaya..gigih la dari gombak bangun awai2 da kata temuduga kul 8.30 kan dan sy plak jenis x suka lewat. jauh jugak gombak ke sana.. dalam ati mcm xmau keje ni..tapi sbb kena gak keje n cari pengalaman interview so g je la...

sampai2 staff assembly plak..huhu..da tahu tarikh assembly supposedly tukar la masa intebiu tp takpelah maybe depa lupa... tgkl list nama 6 org akan diinterview..dan yg mai 3 org je..yang nk sorg je..

masuk2 bilik interview..sy org last walopun sy mai dulu..depa ikut list namaT_T. dua calon sblm sy tu ada pengalaman n bujang.

masa interview ada 3 panel..depa suh perkenalkan diri, tanya psl auku sbb dah pi letak sijil jd komiti auku masa kat uia dulu. byk tanya based on sijil n resume. tanya role model..tanya teori personaliti..n depa provok saya dgn status sy yg da kawen n ade anak kecik..jwb je jujur2..dan from that tau dah x dpt..mmg btui pun x dpt..tp best sbb masa ni agak bebas bercakap berbanding masa iv ngan jpa dlu. to summarize question they asked

- perkenalkan diri
- apa yg anda tahu psl AUKU
-teori personaliti
-role model dlm dunia kaunseling
-kenapa tak jd cikgu (sbb degree in education)
-bleh tak balik lewat keje overtime..suami bg ke tak
-apa yg anda tahu psl unisel
-dah tgk byk sijil pkpim abim depa tanya gak apa yg buat masa duk dlm ngo
-pengalaman

da~~~

Thursday, September 3, 2015

short trip ke lumut

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:05 PM 0 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirahim

30 ogos lepas kami pi lumut. asalnya sebab nk g kenduri sobat shuben iaitu abg shahril. bertolak dr gombak area kul 11 n smpai d teluk intan around 1pm. kitorg lalu ikut PLUS.. then,stop kejap sebab katanya nk amik gmbr kat menara condong..huhu

pas amik gmbr je trus g tmpt knduri. sampai2 je pengantin bru nk mkn so x smpt la nk bergambr sbb kami pun rushing tgk ramai sgt dtg meriah sungguh..mkn cpt2 nk bg org len plak duduk..hehe..kendurinya d setiawan. dah sampai ctu lajak la ke lumut.

kat lumut kami dok mornington hotel. 








nice n dkt ngan bandar also tmpt mkn..jalan2 plak g teluk senangin kes teluk batik ramai sgt org..

round2 lumut waterfront n oh ya,kalo nk mmbeli hasillaut cari kdai hasil lautjamilah depan bluebay hotel..murahhhhS..baju2 murahS di gerai2 kat area teluk batik..waterfont mahai ckit..heee
last day kami pi pusat pemuliharaan penyu kat segari..


oke..nk habaq bajet..

Day 1
minyak dr gombak rm70 nek myvi sesat barat byk kali hari last iaitu hari ketiga baru isi minyak balik
lunch free mkn kenduri
dinner free bwk piyuk nasik n brahims.,serunding..
air mineral spritzer 3 botol besar rm6.60 bli kat speedmart
biskut milo buat backup lapar rm23.30
tol duke rm2
tol sungkai rm15.7

day 2
breakfast hotel bg kupon rm5 perhead,kami amik hotel 4 adults jd total rm20 kupon..kamimkn terlebih rm1.80 je byr
lunch kfc rm51.50
Dinner rm77.30 mahaiiii n xpuas ati..

day 3
breakfast kali ni kami bg cukup2 rm20..mueheheheh
bli tikar kat pantai rm14
lunch black canyon rm86.65
parking kt waterfront rm2
minyak balik rm50
tol latar rm2
tol kuang timur rm2
tol templer rm2

*bilik 2 amik twin single..4 org duduk..rm392 booking via agoda..

da~~~

Tuesday, August 11, 2015

percutian ke medan (part 7)

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:12 AM 3 pandangan dari kamu
bismillahirrahmanirrahim

ni part last skali..after check put hotel, kami..eh bukan..umi abah nk g borong kain batik pasang telekung bagai..kami follow aje lah..x smpat plak nk snap gmbr lawa2 kain dia..dan lepas tu kami gerak ke airport..



sampai je terus solat jamak siap2 zohor asar n makan..makan ni tak masuk pakej da..kami makan di sini..








blanje :
kasut umi sbb tercabut 120k
bika ambon 230k
tips amin (ni driver..atas kita nk bg brp tipsnya) 200k
roti boy 9.5k
lunch di olive cafe 409,310k

overall mmg suka sgt2 la ngan pakej super murah rm450 je dpt mcm2 n selesa yg amat tmpt lawa mknn sedap flight murahh..eehhh? kbtulan tgk tiket murah kan..so alhamdulillah, tercapai hajat nk blanje umi abah jenjalan..^_^

percutian ke medan (part 6)

^_^ lina mursyidah hamzah at 10:06 AM 1 pandangan dari kamu
Bismisllahirrahmanirrahim..

ni makanan yg kami makan lunch kat medan



lepas makan, kami ke Istana Maimoon tgk n dgr penerangan..banyak rupanya raja diorang ni ada darah ngan raja2 di negara kita..serumpun la katakan..sikit je gmbr kat cni amik..sbb shopping je byk..agagaga..


kat perkarangan istana ni mmg byk souvenir n leh tawar tawar lagi regenya.. then kami gerak ke hotel Madani...




rehat2..then makan malam...ayam penyettttt!!! sedap bangattt



lepas dinner, kami jalan2 kat merdeka walk..minum2 kopi kat ctu..then balik..zzzz

belanja :
tshirt 4 helai = 110k rupiah
purse 10pcs + keychain 30pcs+fridgemagnet 10pcs = 250k rupiah
minum kopi abah blanje.. muehehehe




percutian ke medan (part 5)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:58 AM 1 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim

hari ni lepas bfast kat Green Garden hotel, kami check out nk pi tgk gunung berapi..tapi sjuk gile..angin kuat plus hujan renyai2..akibatnya kabus tebal tak dapek nengok gunung berapinya..tapi gunung yang kami p ni meletus anak gunungnya..bleh nampak woo abu gunung berapi kat baju..n kereta! ni gmbr kat sekitar tmpt nk tgk gunung..





seterusnya kami g pasar segar..buah2 pokok2 bunga n sayur mayur segar ada di sini..tapi ubaydah naik kuda ~.~'





pas abes round2 pasar segar kami lunch dulu sebab nk g Medan pulak...i mean, bandar medan..errr

Blanje :
biskut n sosej : 17.6k rupiah
Nek kuda : rm10 byr duit mesia

percutian ke medan (part 4)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:52 AM 1 pandangan dari kamu
Bismillahirahmanirrahim~

okay..sambung plak..lupa nk cite, masa on the way ke Berastagi, selain tmpt teh halia..kami g jugak tmpt nama air terjun piso2..sayangnya tak smpat amik gmbr bateri masing2 kong..namanya piso2 sbb bentuk dy tajam mcm pisau..eheh...

okay..mlm kedua ni kami menginap kat hotel Green garden..






memang cantik tp mmg sejuuuukk wehh, sjuk amat2..brrrr...pastu dinner

ni baju yg beli kat pulau samosir




pastu balik tdooooo~ penat weh! tapi puas hati.. ^___________________^

percutian ke medan (part 3)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:46 AM 1 pandangan dari kamu
Bismillahirrahmanirrahim~

Breakfast kat danau toba international cottage and check out.. keumdian kami pergi ke pulau samosir dengan menaiki feri..dalam 45 minit jugak la..masa naik tu, kanak2 batak buat persembahan dan eloklah diberi 'tips' kepada mereka.. kehidupan mereka sangat2 susah..sampai sanggup terjun dalam tasik yang sejuk tu untuk buat persembahan mencari rezeki. apabila smapai je pulau samosir, rambang mata tengok brg2 yg murah sgt2 siap leh tawar menawar gile2 lah..eheh! kami juga ke tomok..haaa..kat sini diceritakan serba sedikit sejarah tempat ini dan juga perihal Raja Sidabuntar. moh blanje gambar skett~~ tak byk sgt gambar lagi2 brg2 yg dijual sbb terlupa nk amik dek asyik sgt..ekekeke




then kami balik makan tgh hari di Istana Minang 2..sedappp!!!








 abes makan solat kat ctu siap2 n meneruskan perjalanan ke Berastagi...orang kata tmpt ni sejukk..tp mmg sjukk pun..perjalanan mengambil lebih kurang 4 jam dengan jalan2 yang berliku2 dan juga singgah di kedai teh halia..buang2 angin dlm badan sbb jalan tu kalo raub bengkak bengkok..sini punya bengkang bengkok lg power..agagagaga. tapi takpe, pemandangan best2 so okay la kan~


antara pemandangan 

teh halia n pisang goreng

sampai Berastagi malam...nanti lah sambung balik next entry gegambo cerita bagai..end day 2 ^_^

belanje:
shopping baju ubaydah, iffah n wafa = 120k rupiah
sedekah = 20k rupiah (ni bkn nk menjuk tp utk bg gambaran tips yg agak2 la korang nk bg kat kanak2 batak yg buat persembahan)
air buah 4 botol n keropok utk saje2 mkn spjg perjalanan = 70k rupiah
jacker ala yg kopok kentang tu = 410 rupiah
teh halia utk 3 orang n pisang goreng = 60k rupiah
 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea