^_^ Ahlan Wasahlan wa Marhaban Bikum ^_^

Photobucket

thanks for click it !! ^_^

Monday, April 27, 2015

short gateway gambang safari park-teluk chempedak-kuala gandah-deerland (part 3)

^_^ lina mursyidah hamzah at 9:59 AM
Bismillahiraahmanirrahim

last day iaitu hari ketiganya kami bertolak balik ke kl, dah bercuti sakan ni ingat sesenang je nk balik kl? no..no..no.. ekekekeke.. seterusnya ke kuala gandah. nak ke sana ambil exit lanchang then amik simpang ke kanan..ada signboardnya. ikuuuut aje. memula macam rasa "lamanyaaaa..bila nak sampai ni" sebab mmg agak dalam tempat dia n banyak lubang so hati2 ye.jgn nk memandu lelaju sangat plus jalan pun kecil n berlekoh2 sket. setelah lebih kurang 20 minit dari exit lanchang, sampai lah kami di National Elephant Conservation Centre.

masuk free aje ye. tapi kena daftar dulu tepek sticker ni kat tempat yang boleh dilihat macam belakang baju ubaydah ni haa ;p

ada show2 n time2 dy..show gajah, naik gajah, mandi dengan gajah tapi memang gajah je la semata2 di ctu. ada jugak papan tanda mcm info mengenai gajah2 jenis2 dan juga tumbuhan2..info je. boleh beli makanan utk gajah juga. here is all about ELEPHANT je ye... dalam kami berenam yang berani bagi gajah makan adalah ubaydah, abah ubaydah dan macik zizah a.k.a mak mertua kak hani. ni gambar serba sedikit yang ade ;p


 
dalam 10 minit duk cni, kami ke deerland pulak. ni tiket utk dewasa rm6 n rm4 utk kanak2. kat cni, elok la disediakan ubat yamuk. tp time ni kami pakai yang jenis patch tu. tampal kat badan alhamdulillah yamuk sekor pun tak hinggap. beli kat guardian sekotak 10pcs rm tak ingat. sebabnya nk beli yang jenis gelang takde. yang ada jenis sembur, losyen n patch. dan org guardian tu suggest yg patch dah alang2 sy tanya utk bdk2 sesuai yang mana. kalo losyen ke sembur ke kang dibuatnya tenyeh mata ke tangan masuk mulut ke tak berapa sesuai. so, beli yg lekat..jgnkan budak, dewasa pun leh pakai. okeh.. sharing psl deerland, lebih kurang x sampai 5 min drive dari kuala gandah da sampai, kalau dr tmpt gajah tu menghala balik kl, dy ada satu simpang n signboard mmg ada utk ke deerland. 

kat cni of course la tarikan utama tu rusa. selain rusa ada jugak burung unta, ayam yg berbagai2 jenis, ular yang dilepaskan begitu saje tapi jinak sampai terkejut kami tgk ular tu. ada juga hedgedog? (btul ke eja? mls nk semak kat google) , ada merak, monyet, mcm mini zoo gitu ada haiwan yang dikurung dan ada yang dilepaskan begitu saje. yang excited n berani bagi makan kat rusa 3 org dan mereka org yg sama yg berani bagi makan kat gajah td..tp ubaydahlah paling excited. suka nau dpt tgk binatang pegang yg mana leh dipegang..ni la gmbr serba sikit.. 2 je yg amik..sbb kami agak mcm terlampau berhati2 bila dah ular duk lepas gtu je..tapi tak bahaya tp takut tetap takuuttt


ni je la dpt share..3 hari full of activities. plan last minit. pelepas tension..actually, next week last week collect data..the following week tu iv org berturut2 5 hari..n start next week sampai iv n the other next 2 3 weeks mungkin akan jd super duper bz tensi. tgk la kot rasa nk jalan2 lagi ke..dokek2 ajo la..jauh2 den x mampu n kang g jauh2 terlupa langsung kojo den nk kono siapkan..target sampai ke 1st examiner 30 mei..doakan ye! 

wassalam~ daaaa

0 pandangan dari kamu:

 

perkongsian sebagai peringatan Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea